Vláda od pondělí výrazně omezí pohyb osob podle okresů. Zavřou se školy, roušky i v práci

Vláda kvůli koronavirové pandemii od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Nákupy budou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu osob. Kabinet o zpřísnění opatření rozhodl na dnešním večerním zasedání.

Návštěvy příbuzných v okresu s bydlištěm podle nařízení vlády nebudou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče. Vycházky a běh přes den budou od pondělí možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště. Jak uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), lidé si podle nařízení musejí vybrat jedno místo, na kterém budou od pondělí na následující tři týdny pobývat. To znamená, že pokud by se například vydali nejpozději v den účinnosti opatření na chatu, bude nutné následně celou dobu na tomto místě zůstat.

Na střídavou péči o dítě se bude vztahovat výjimka ze zákazu, vláda doporučuje při dané cestě mít s sebou rozhodnutí příslušného orgánu o střídavé péči. Účast na svatbě či prohlášení o registrovaném partnerství bude možné jen v rámci okresu, kde daní lidé bydlí. Dodržování omezení pohybu bude namátkově kontrolovat policie, a to včetně cest vlaky či autobusy. Posílena může být až o 5000 vojáků, řekl Hamáček.

Od 1. března se zavřou všechny školy, školky i dětské skupiny

Od 1. března budou v Česku uzavřené všechny školy, mateřské školy i dětské skupiny. Výjimku budou mít jen základní školy, školky a dětské skupiny při zdravotnických zařízeních a pro děti členů záchranného integrovaného systému. Mateřské školy fungují bez omezení po celou dobu nouzového stavu, základní školy v současné době navštěvují jen žáci prvních a druhých tříd. Fungují také speciální školy pro handicapované. Kvůli špatné epidemické situaci a šíření nových mutací koronaviru chce vláda na tři týdny výrazně snížit mobilitu lidí. Nová opatření mají platit od 1. března po tři týdny.

Roušky i v práci, zajistí je zaměstnavatel

Nošení chirurgických roušek nebo respirátorů bude od 1. března povinné i na pracovištích. Výjimku budou mít jen lidé, kteří jsou v místnosti sami nebo pracují z domova, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ochranné prostředky musí zaměstnancům zajistit zaměstnavatel, dostatek na každou směnu.

V místech, kde je už od pondělí povinný respirátor, tedy v prodejnách, provozovnách, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a veřejné dopravě, musí zaměstnavatel zajistit respirátor nebo ochranu nosu a úst s obdobnou účinností. V ostatních vnitřních prostorách bude stačit chirurgická rouška. Končí možnost v prodejnách, provozovnách a veřejné dopravě nosit dvě roušky místo respirátoru. V zastavěném území obce bude třeba vždy nosit minimálně chirurgickou roušku, mimo obec jen v blízkosti lidí nežijících ve stejné domácnosti.

Havlíček: Redukovali jsme na půlku výjimky v obchodě a službách

Vláda asi na půlku podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) zredukovala výjimky pro maloobchod a služby. Otevřené budou i od pondělí potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo květinářství. Ze služeb budou moci fungovat čerpací stanice, výdejny zboží objednaných z e-shopů, myčky aut bez obsluhy nebo servisy telefonů a počítačů. Havlíček to řekl dnes na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.

Vláda dále ponechala výjimku trafikám, prodejnám krmiv a zahrádkářských potřeb, obchodům s domácími potřebami. Fungovat budou smět také odtahy a taxi služby. Lidé se od pondělí do 21. března naopak nedostanou do papírnictví, prodejen s dětským textilem a obuví nebo obchodů se zbraněmi a střelivem. U stravovacích provozů se režim nezmění, nadále budou moci občerstvení prodávat přes výdejní okna, řekl Havlíček.