Vláda povolila od 31. května skupinové prohlídky v památkách a muzeích

Od 31. května se budou moci konat v muzeích, galeriích a v památkách skupinové prohlídky pro maximálně 10 lidí. Pokud účastníci prohlídky splní podmínky pro očkování, negativní test nebo odstup od prodělané nemoci covid-19, může se jedné prohlídky zúčastnit až 30 lidí. Po jednání vlády to dnes řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Doplnil, že v případě větší skupiny se bude uznávat i potvrzení od zaměstnavatele nebo ze školy. Na povolení skupinových prohlídek čekaly především státní památky spravované Národním památkovým ústavem, kde v 80 procentech objektů je prohlídka možná pouze s průvodcem.

Vláda také dnes rozhodla o tom, že pěvecké sbory mohou společně zpívat při účasti 30 osob. Lidé mají mezi sebou mít rozestupy dva metry a také splněnu jednu z podmínek na očkování, testování nebo prodělání nemoci. Během zpěvu si mohou sundávat ochranu dýchacích cest, musí se ale vést evidence účastníků pro případ epidemického šetření, uvedl Arenberger.

Kongresů a konferencí se bude podle Arenberegera moci od 31. května účastnit 250 lidí uvnitř i venku. Na veletrzích budou možné skupinové prohlídky.