Stěhování ČMVU provázejí pochybnosti o postupu kraje

ČMVU v Praze, foto: www.cmvu.cz

České muzeum výtvarných umění řadí odborníci k hlavním pilířům pražské galerijní sítě. Sídlí v Husově ulici v blízkosti Karlova mostu a patří středočeskému kraji. A už deset let se připravuje na to, že bude využívat i zrekonstuovaný prostor Jezuitské koleje v Kutné Hoře. Zřizovatel muzea však nyní rozhodl, že celé muzeum do Kutné hory přestěhuje a prostory v Praze zůstanou kraji k jinému využití. Stěhování tak začalo vyvolávat otázky a protesty odborné veřejnosti.

Centrum umění v Kutné Hoře se budovalo dlouho a první návštěvníci sem měli zavítat už v roce 2005. V Husově ulici měl podle původního projektu zůstat managment muzea, odborná pracoviště a prostor pro příležitostné výstavy. V Kutné hoře naopak vznikaly sály pro velké zahraniční a letní výstavy, videotéky, měli zde sídlit lektoři a pedagogové.

Zastupitelstvo středočeského kraje však 13. března bez veřejné diskuse rozhodlo o přesunutí sídla muzea do Kutné Hory a pověřilo dosavadního ředitele Ivana Neumanna, aby přesun zajistil. O tři týdny později Neumanna odvolalo z fukce, protože prý dostatečně nespolupracoval. Radní pro oblast kultury Václav Beneš vysvětluje:

"To bylo z důvodu neplnění pracovních povinností, které byly zadávány zřizovatelem: jednak příprava přestěhování muzea, vybavení interiérů v Kutné Hoře a podobně."

Řízením muzea byl dočasně pověřen soukromý galerista Jan Třeštík. Na tiskové konferenci řekl:

"Pan doktor Neumann byl odvolán proto, že nepružně a neflexibilně... nebyl schopen zajistit prostě ten proces..."

"Protože odmítnul vydat tuhle budovu, proto byl odvolán!" reaguje žena v publiku.

Spontánních a emocionálních reakcí z auditoria bylo na tiskové konferenci nového vedení mnoho, Třeštík je nedokázal věcnými argumenty odrážet. Jan Samec zde za Radu galerií České republiky prohlásil:

"S tímto postupem se nejen neztotožňuje, ale vyhlásila k tomu opravdu výrazný odpor. Nezlobte se na mě, vidíme to opravdu spíš účelově, než smysluplně."

Podle Rady galerií plnila instituce své poslání na vysoké úrovni a k odvolání ředitele nebyl důvod. Třeštík argumentoval pouze poukazem na nejmenované odborníky, kteří odsoudili starou koncepci. Kdy bude prostor v Kutné Hoře otevřen? A jak dlouho tedy Jan Třeštík vzhledem k zadání ve funkci setrvá?

"Já odhaduji, pokud tam nebude nějaká závažnější překážka, a troufám si říct, že budeme schpni ještě v tomto roce to muzeum otevřít."

Radní Václav Beneš:

"Přesunout České muzeum výtvarných umění, tak aby začalo fungovat v Kutné Hoře, k tomu by měly být přípravy v červnu ukončeny, a kdy personální vypíše výběrové řízení, to se musíte obrátit na ředitele krajského úřadu. Myslím, že do půl roku by mělo být určitě vypsáno."

Celou aféru kolem muzea doprovázejí nejen pochybnosti nad příčinami odvolání Ivana Neumanna, ale i nad tím, že pracovníkům muzea bylo zakázáno vyjadřovat se do médií, i nad postupem hejtmana Ratha, který na veřejném jednání zastupitelstva veřejně hanobil kritizujícího umělce. Řekl dotyčnému, že jeho názory omlouvá jen jeho vrozená debilita.

"Já bych tato slova nevolil, ale ty invektivy pana Bukovského při jeho vystoupení, myslím si že potřebovaly i trošku ostřejší odpověď,"říká Beneš.

V Husově ulici má vzniknout podle představ zastupitelstva za prvé informační centrum středočeského kraje pod kuratelou akciové společnosti STIS, za druhé produktová prodejna středočeského kraje, za třetí kavárna či bistro a za čtvrté výstavní prostor s novou koncepcí.