Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů

Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli opatřením proti šíření koronaviru o 30 dní. O schválení návrhu vládou dnes odpoledne ČTK informoval vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Nynější stav nouze vyhlášený kvůli covidu-19 končí 28. března. Ve Sněmovně vláda zatím podporu vyjednanou nemá. Premiér Andrej Babiš (ANO) chce s opozicí o prodloužení jednat ve středu. Podklady k účinnosti dosavadních opatření by měly obdržet opoziční strany dnes.

Hamáček dopoledne varoval před razantním uvolněním opatření. Česko by mělo podle něj využít toho, že opatření v posledních týdnech epidemii zpomalila. Věří, že se na prodloužení kabinet s poslanci dohodne. Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října, nově ho mohou při nižší síle epidemie vystřídat opatření podle pandemického zákona.

Žádost o prodloužení nouzového stavu o celých 30 dní nepodpoří TOP 09 nebo hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Piráti se rozhodnou o podpoře stavu nouze podle dat. Opoziční strany už podle předsedy ODS Petra Fialy obdržely data od ministerstva zdravotnictví. Jde o rozsáhlý materiál hodnotící veškerá protikoronavirová opatření, nikoli o stručné zhodnocení efektivity zákazu volného pohybu mezi okresy. Expertní Anticovid tým ODS, KDU-ČSL a TOP 09 podle Fialy data nyní vyhodnocuje.

Blatný: Na konci dubna může být v nemocnicích kolem 3000 lidí

Na konci dubna by podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) mohlo být v nemocnicích kolem 3000 lidí s covidem-19, z toho 500 z nich ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče. Denně by mohlo podle modelů přibývat kolem 4000 případů. V minulém týdnu v pracovních dnech přibývalo mezi 10.000 a 14.000 nových případů denně. V nemocnicích je více než 8000 pacientů hospitalizovaných s covidem. Počet očkování by podle ministra zdravotnictví mohl v tomto týdnu stoupnout na 60.000 až 70.000 vakcín denně. Na víc zatím podle něj nejsou vakcíny.