Vláda přežila hlasování o nedůvěře, krize ale asi nekončí

Vláda premiéra Stanislava Grosse v pátek přežila parlamentní hlasování o vyslovení nedůvěry a může pracovat dál. Reakce politiků ale naznačily, že ani hlasování neukončí vládní krizi. Někteří ministři už ohlásili odchod z vlády. Kamenem úrazu je, že vláda přežila hlasování jen díky postoji KSČM, která návrh vyslovit kabinetu nedůvěru nepodpořila. Pro vyslovení nedůvěry bylo nutné shromáždit nejméně 101 hlasů, ale ODS, KDU-ČSL a nezařazený poslanec Tomáš Vrbík jich dali dohromady jen 78. Zbytek sněmovny, to znamená sociální demokraté, unionisté a komunisté, se k protivládnímu táboru nepřidali. Klíčový přitom byl postoj 41 poslanců KSČM, kteří se při hlasování zdrželi. Kdyby podpořili ODS a KDU-ČSL, sněmovna by vládě vyslovila nedůvěru.

Poslanci KSČM oznámili už ve čtvrtek, že se při hlasování zdrží, ale definitivně se rozhodli až po pátečním vystoupení Grosse ve sněmovně. Řekl, že se neštítí nikoho, kdo má poctivý mandát od voličů. Poslanci KSČM tento poctivý mandát získali a tuto politickou sílu nelze ignorovat, uvedl. Dodal také, že má určité hranice a že kdyby byly překročeny, složil by funkci. Podporu komunistů vládě vytkli občanští demokraté a lidovci. Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý řekl, že premiér Gross se stal rukojmím komunistů.

Vlastnímu hlasování o nedůvěře předcházela skoro tříhodinová parlamentní rozprava, v níž se mísily vzájemné tvrdé výroky a obviňování zastánců a stoupenců koalice s humornými okamžiky. Jejich příčinou byly výroky poslanců a ministrů. Pokračující neklid předpovídá i zahraničí a ekonomická sféra. Někteří analytici tvrdí, že se zastaví ekonomické reformy a že nejlepší by byly předčasné volby. I zahraniční pozorovatelé předpovídají vládě krátký život.