Vláda projedná peníze na dávky a asi i změnu na místě šéfa úřadu

Téměř 70 milionů korun bude ve středu chtít po kabinetu ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach na to, aby jeho úřad mohl zajistit vyplácení sociálních dávek. Ministři také pravděpodobně projednají změnu ve funkci šéfa Úřadu vlády, Pavla Přibyla má nahradit dosavadní ředitel bezpečnostního odboru ministerstva vnitra Aleš Šulc. Tento bod ale v programu jednání vlády oficiálně uveden není. Přibyl minulý týden sám rezignoval na funkci, když vyšlo najevo, že se jako jeden z velitelů pohotovostního pluku SNB podílel v roce 1989 na rozhánění protikomunistických demonstrací.

Ministerstvo práce chce téměř 70 milionů korun mimo jiné na platy dalších 243 úředníků, kteří mají změny v agendě sociální podpory po jejím dubnovém převodu z obcí na úřady práce zvládat. Vyplácení sociální podpory řídil původně stát. S reformou veřejné správy je ale převedl na obce. V dubnu se mu agenda opět vrátila. Do úřadů práce tak od dubna přibylo 2852 lidí, kteří vyřizovali dávky v obecních a městských úřadech. Kabinet má také zhodnotit úspěšnost legislativy související s trestnou činností mládeže. Podle předkládané zprávy mají přijímané zákony na dětskou kriminalitu pozitivní vliv, při jejich uplatňování však spolu úřady málo spolupracují. Vnitro také navrhuje bezúplatný převod svých pozemků v obci Kvilda na Prachaticku na Nadaci Železná opona, která zde hodlá zbudovat Muzeum Železné opony. Muzeum, které se mělo stát největší atrakcí Šumavy a prestižním místem střední Evropy, dosud nestojí. Základní kámen byl přitom položen již před dvěma lety.

Na stole budou mít ministři i zprávu o plnění projektu, jehož cílem je vytvořit efektivní systém zdravotní, sociální a policejní pomoci při odhalování a stíhání případů domácího násilí. Členové vlády budou také hlasovat o tom, zda se mluvčí vlády skutečně stane Věra Dušková. Pro současného premiéra Grosse pracovala jako mluvčí už v době jeho působení na ministerstvu vnitra.