Vláda rozhodla o dalším rozvolňování od 17. května

Od pondělí 17. května budou moct do škol chodit všichni žáci prvních stupňů základních škol bez rotací. Rozhodla o tom vláda. Stejně tak se do lavic bez střídání vrátí i druhé stupně základních škol a nižší ročníky víceletých gymnázií v šesti krajích a Praze, kde začali starší žáci chodit do škol dřív než ve zbytku republiky. Pokud se bude epidemie vyvíjet příznivě, začne od 24. května prezenční výuka v normálním režimu pro všechny žáky druhých stupňů i středních škol.

Kabinet také rozhodl, že od 17. května bude znovu možné pořádat venkovní kulturní akce. Maximální počet návštěvníků bude 700. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka z ČSSD ale lidé budou muset dodržovat přísná hygienická opatření. Povinné bude testování a nošení respirátorů. Naopak vnitřní kulturní akce se zatím neobnoví. Zaorálek ale řekl, že pokud bude dál pokračovat příznivá epidemická situace, akce uvnitř pro maximálně 500 lidí se budou moct pořádat od pondělí 24. května.

Také zahrádky restaurací se od 17. května opět otevřou. Po jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček za hnutí ANO. Podle něj bude povinné prokázat se negativním antigenním nebo PCR testem. Stačit bude i samotest, případně certifikát o dokončeném očkování. U jednoho stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, a to, pokud nepůjde o členy jedné domácnosti. Hotely a penziony by se podle ministra Havlíčka mohly otevřít od 24. května. Vládě za týden předloží návrh, aby mohly provoz obnovit bez omezení kapacity.