Vláda rozhodla o uvolnění dalších služeb a otevření dalších škol od 10. května

Vláda schválila další rozvolnění opatření proti šíření koronaviru. Od 10. května kromě maloobchodu uvolní i další služby jako opravny obuvi, autobazary, autosalony či provoz lanovek, pobočky budou moci otevřít cestovní kanceláře a agentury. Od pondělí 10. května bude nutné nosit ochranu dýchacích cest ve venkovních prostorách jen při setkání dvou a více osob vzdálených od sebe méně než dva metry, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Po pondělním jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Na twitteru posléze doplnil, že se o změně opatření rozhodne definitivně ve čtvrtek podle epidemické situace.

Otevření dalších škol

Na tiskové konferenci ministr také informoval, že se v pondělí 10. května otevřou školky v plném rozsahu bez roušek a testů a druhé stupně základních škol či nižší stupně víceletých gymnázií v rotační formě v dalších krajích - v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském. Kvůli horší situaci s covidem-19 vláda až ve čtvrtek zváží postup ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině.

Povinné testování

Vláda v pondělí také definitivně potvrdila, že povinné testování jednou týdně bude ve firmách, v neziskových organizacích či na úřadech pokračovat zatím do konce června. Podstupovat ho budou muset nadále i živnostníci.