Vláda schválila další pomoc: Česko pošle Ukrajině vojenský materiál za 400 milionů

Vláda na nedělním mimořádném jednání schválila další dodávku zbraní a vojenské techniky pro Ukrajinu. „Vláda schválila dar vojenského materiálu ve výši 400 milionů korun,“ informovala po jednání kabinetu ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Dodala, že se nejedná o lehké zbraně, bližší informace ale z bezpečnostních důvodů odmítla sdělit. Premiér Petr Fiala (ODS) v televizi Prima mluvil o tom, že o pomoci už v sobotu jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který ho požádal o konkrétní zbraně a zbraňové komplexy a vojenskou techniku. „Udělal jsem všechny nezbytné kroky, abych zjistil, jestli jsme zbraně schopni poskytnout. Zjistil jsem, že ano,“ řekl premiér. Na tiskové konferenci po jednání vlády Fiala dodal, že Česko je schopno v neděli schválenou zásilku Ukrajině dodat v rámci hodin.

Česko už v neděli ráno odeslalo na Ukrajinu zbraně, které schválila vláda v sobotu. Podle informací ministryně šlo o 30.000 pistolí, 7000 útočných pušek, 3000 kulometů, několik desítek pušek pro ostřelovače a asi milion nábojů. Vlak s touto pomocí se podle armády po poledni vykládal na místě určení.

Koordinovaná pomoc

Premiér Fiala na tiskové konferenci také poděkoval občanům za spontánní pomoc, kterou v posledních dnech směřují k Ukrajině napadené ruskými vojsky. Současně by chtěl, aby to lidé dělali prostřednictvím humanitárních organizací, v koordinaci tak, aby pomoc byla účinná a někde nevznikal chaos, uvedl. Češi mohou Ukrajině pomoct nabídkou ochranných přileb, neprůstřelných vest či bezpilotních letadel, ale také léků, zdravotnického materiálu či peněz. Na facebooku seznam zveřejnilo v sobotu ukrajinské velvyslanectví v ČR. Zveřejnilo také stránky, na kterých mohou Češi hlásit svoji pomoc uprchlíkům s bydlením či dopravou.