Vláda se bude napodruhé zabývat přistoupením k eurozóně

Vláda bude napodruhé rozhodovat o tom, zda bude pokračovat v započaté reformě veřejných financí tak, aby Česko mohlo nahradit korunu eurem v roce 2009 či 2010. Pokud kabinet schválí Strategii přistoupení České republiky k eurozóně, která s přijetím eura zhruba za šest let počítá, zaváže se tím k pokračování již nastartovaných reforem ještě v tomto volebním období. Ty by se měly týkat důchodového systému, zdravotnictví či veřejné správy.

Dokument definitivně potvrzuje, že Česko nebude moci přijmout euro v nejbližším možném termínu, v roce 2007, a to i přes chystanou reformu. Schodky veřejných financí zůstávají navzdory snaze o jejich snížení stále největší překážkou přijetí eura. Podle dokumentu i názoru analytiků musí mít české hospodářství prostor, aby se více "sladilo" s ekonomikami eurozóny. Přiblížit se musí hlavně struktura hospodářství či ekonomický cyklus. Šest až sedm let by na to mělo stačit. Rychlejší přijetí eura by mohlo ekonomiku poškodit například vysokou inflací a následným propouštěním v podnicích.

Hlavní výhodou přijetí eura má být podle dokumentu větší stabilita prostředí pro podnikání a tím i vyšší růst ekonomiky. Mezi rizika přijetí eura řadí dokument případné příliš velké dopady výkyvů ekonomiky eurozóny na domácí hospodářství. Centrální banka také ztratí možnost ovlivňovat inflaci a úrokové míry, a pomáhat tak domácí ekonomice. Hlavní slovo bude mít Evropská centrální banka.