Vláda se má zabývat snadnějším obnovením občanství pro krajany

Vláda má ve středu poskytnout své stanovisko k senátnímu návrhu novely, která má usnadnit obnovení českého občanství pro krajany. Navrhovaná právní úprava je určena hlavně těm, kteří odešli z někdejšího Československa v posledních letech komunistického režimu a podmínky současného zákona o nabývání občanství nemohli splnit. V horní komoře před měsícem tento záměr získal hlasy zástupců menších vládních stran - KDU-ČSL a US-DEU - a opoziční ODS. Většina senátorů ČSSD se spolu s komunisty hlasování zdržela. "Občanství je nástrojem sounáležitosti zahraničních Čechů se svou vlastí. Bylo by chybou, pokud bychom vztahu těchto lidí k naší zemi a jejich snaze mít nadále Českou republiku svým domovem bránili legislativními bariérami," uvedla tehdy k účelu normy její spoluautorka Jitka Seitlová (za hnutí Nezávislí).

Protože zákony může Senát navrhovat pouze jako celek, novela zákona o státním občanství některých bývalých československých občanů je teprve na začátku schvalovacího procesu. Vláda své stanovisko poskytne sněmovně, na níž především nyní bude osud novely záviset.

Nová úprava má bez omezení zrušit lhůtu pro podání žádosti o obnovení občanství, která končí letos 2. září. Vychází vstříc například těm krajanům, kteří o něj nemohli požádat kvůli československo-americké úmluvě o naturalizaci. Úmluva, která znemožňovala vznik dvojího občanství, přestala platit až v srpnu 1997. Podle autorů novely si řada zájemců o občanství nedokázala vyřídit všechny náležitosti. O změnu zákona je podle autorů novely mezi krajany zájem. Jen v USA bylo ke konci roku 2003 obnoveno české občanství 3500 krajanům, zájem dalších se v posledním půlroce zvýšil.