„Pokud nemakáš, tak nejíš!“ Heslo, které žene úspěšného podnikatele Davida Semeráda stále kupředu

David Semerád při přednášce

David Semerád je spoluzakladatel společnosti STRV, která se zabývá vývojem mobilních i webových aplikací. Jako jedna z mála českých firem se prosadila v americkém Silicon Valley. Kromě toho rozjíždí další nové projekty. Se startupem Mindzero chce změnit přístup ke zdraví a díky inovativním metodám pomáhat třeba se všudypřítomným stresem.

David Semerád | Foto: Ája Bufka,  Radio Prague International

Rodák z vesničky Měník nedaleko Nového Bydžova celý život hledá nové výzvy. Aktuálně žije projektem Mindzero. Během přednášky na půdě Generálního konzulátu v Los Angeles v „Clara Vostrovsky Winlow Library“ seznámil David Semerád posluchače s novým projektem, ve kterém se snaží oživit dvě tisíciletí let staré zdravotní praktiky, aby měly hluboký dopad na život v 21. století. Při té příležitosti poskytl RPI rozhovor.

Proč jste se přestěhoval z České republiky do Kalifornie? 

Líbí se mi zdejší tržní prostředí. Je více nasměrováno pořekadlu „pokud nemakáš, tak nejíš!“ Samozřejmě velikost místního trhu dává obrovskou příležitost, a když se někomu podaří zvládnout jeho požadavky, je náležitě odměněn.

Dokázal byste popsat začátky v odvětví nových technologií?

Podobá se to vaření. Když neznáte základy, nic dobrého neuvaříte. Jste z toho jen vynervován a nevíte co dělat. Já v oboru pracuji více jak dvacet let a tak je to pro mě dnes jednodušší. Díky tomu už vlastně řadu projektů mohu dělat automaticky, aniž bych ztrácel hodně sil.

David Semerád při přednášce | Foto: Ája Bufka,  Radio Prague International

Stalo se vám, že i přes dlouholeté znalosti v oboru, někdy uděláte chybu?

Dělám je často, ale dokážu se z nich poučit. Děkuji za to svému otci. Koupil mi první počítač, když mi bylo šest nebo sedm let. Tehdy mi řekl: „Nevadilo by mi, kdybys ho rozbil, ale to, že bys s ním nechtěl něco dělat.“ Myslím si, že to byl hlavní důvod mého úspěchu. Nebát se chyb. Díky tomu se dnes dokážu vrhnout na cokoliv a nebojím se, i když to nevyjde.

Co byste doporučil svým následovníkům?

Úspěch startupu: Nepřekomplikovat začátky a klidně spustit i něco nedokončeného.

Nepřekomplikovat začátky a klidně spustit i něco nedokončeného a ne úplně kvalitního. Je potřeba mít kuráž, protože to pomůže dostat zpětnou vazbu k vývoji dokonalého produktu. Většina start-up nápadů končí na tom, že se nesnaží pokračovat v jejich vývoji.

Každý, kdo se snaží uspět ve vašem oboru má představu, že je potřeba začínat v Silicon Valley. Vy jste odtamtud odešel do Los Angeles…

Přál jsem si být blíže klientům jako Tinder nebo LegalZoom, protože v současnosti pracovní trend nemá vzdálenostní hranice a přednost má práce z domova. Možná teprve budoucnost ukáže, že fyzické kontakty v týmech jsou efektivnější.

Jste autorem řady projektů, který z nich je pro vás nejvýznamnější?

David Semerád a organizátorka přednášky Aneta Campbell | Foto: Ája Bufka,  Radio Prague International

V první řadě STRV. Má dnes dvě stě zaměstnanců a věnuje se vývoji mobilních a webových aplikací. A nevyhnuli jsme se ani vývoji her, ke kterým patří např. Seavenger Land. V jiném odvětví to byl ORDR na rozvoz jídla ve spolupráci s Messangerem, který jsme odprodali.  Nyní navrhujeme aplikace pro Arnolda Schwarzeneggera, automobilku Porsche i pro společnost Microsoft atd.Dnes se ale nejvíce věnuji projektu MINDZERO.

Proč? 

Věnoval jsem vývoji v oboru aplikací hodně vlastního času a duševně přitom vyhořel. V roce 2018 jsem předal vedení STRV a věnoval se jiným projektům, abych se pokusil podobným zdravotním stavům předcházet a najít způsob jak je řešit. Vyzkoušel jsem si sám na sobě procesy změny chladu i vysokých teplot, včetně aromaterapie, infračerveného světla atd. Pochopil jsem, že fyzické a mentální zdraví a péče o ně je důležitá, abych mohl nejen rozvíjet své nápady, ale také inspirovat a povzbuzovat druhé, aby věřili v sebe a dosahovali svých cílů.

V rozhovorech uvádíte, že k tomu napomohl i extrémní výkon. Mohl byste ho popsat?

Skupinová sauna, ponoření do ledové vody a dechová práce jsou vědecky ověřeným několika smyslovým zážitkem, který dokáže pozvednout každodenní život

MINDZERO vzniklo uprostřed horkého a extrémně intenzivního tréninku v kopcích Kalifornie. Se spoluzakladatelem Bill Millerem jsme se přihlásili do pětasedmdesáti hodinové výzvy ke zvládnutí svých fyzických a psychických limitů. Díky tomuto náročnému procesu jsme se stali přáteli, kteří si uvědomili, že to, co nás dovedlo do cíle, nebyla naše fyzická nebo duševní síla, ale odpočinek a zotavení. Na tomhle principu jsme založili novou firmu, která je pokračováním dvou tisíciletí poznatků a lázeňských principů. Skupinová sauna, ponoření do ledové vody a dechová práce jsou vědecky ověřeným několika smyslovým zážitkem, který dokáže pozvednout každodenní život a uvědomit si vlastní neomezený potenciál. Jedná se o holistické zdraví a prozkoumání možností zlepšit fyzické a duševní zdraví bez medikamentů a terapií.

Autor: Ája Bufka
klíčové slovo:
spustit audio

Související