Vláda v úterý možná projedná prodej Telecomu

Vláda by se měla v úterý zabývat způsobem prodeje státních 51,1 procenta v Českém Telecomu. Podle důvěryhodného zdroje je však možné, že kvůli rozdílným názorům kabinet rozhodnutí odloží. Ministr Sobotka a vicepremiér Martin Jahn se vyslovili pro prodej přes trh, naopak ministři informatiky Vladimír Mlynář a průmyslu Milan Urban jsou pro nabídku akcií jednomu strategickému investorovi. Premiér Stanislav Gross již dříve uvedl, že je spíše pro prodej na kapitálovém trhu, pokud by to neznamenalo výrazně nižší cenu.

Varianta tržního prodeje je podle ministerstva financí politicky i ekonomicky transparentní, rychlá, je jisté její dokončení a není nutné žádat schválení Evropskou komisí. Nevýhodou je případná nižší cena kvůli kapacitě trhu. Varianta prodeje podílu strategickému investorovi, kterou prosazuje Mlynář, je podle návrhu MF časově náročnější a musí ji schvalovat Evropská komise, což může trvat od dvou do 18 měsíců. Podle resortu financí nový vlastník prý může klást pro vládu nepřijatelné podmínky a zároveň bude muset nabídnout odkup akcií minoritním akcionářům, což by mělo negativní dopad na tuzemský kapitálový trh, který bojuje s malým objemem obchodovaných titulů. Za výhodu návrh MF považuje, že transakce není závislá na situaci na kapitálových trzích a stát by mohl získat prémii za prodej kontrolního balíku akcií. Prodej přes trh by však volila i většina analytiků.

S předpokládaným výnosem z privatizace počítá státní rozpočet na příští rok. Ekonomové odhadují cenu na 50 až 65 miliard korun.