Vláda ve středu rozhodne o případné koupi podílu v ČEPS

Vláda by měla ve středu projednat záměr koupě menšinového podílu v provozovateli přenosové soustavy ČEPS od společnosti ČEZ. Stát by měl energetické firmě za 34procentní podíl zaplatit cenu, která nesmí být vyšší než tržní cena stanovená na základě znaleckého posudku, sdělil ČTK mluvčí ministerstva financí Radek Němeček. ČEZ na prodej podílu v ČEPS vypsal v červnu výběrové řízení. Stát bude mít o tento podíl zájem v případě, že tendr skončí neúspěšně.

"Vzhledem ke strategickému významu ČEPS pro fungování soutěže na trhu s elektřinou a vzhledem k majoritnímu vlastnictví státu, je prodej podílu ČEZ v ČEPS do rukou státu jednou z možností, která dává logiku," reagoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Potenciální zájemci o koupi podílu v ČEPS mohou nabídky v rámci výběrového řízení předložit do 3. srpna.

Stát získal v ČEPS dvoutřetinový podíl od ČEZ před více než rokem za 15,2 miliardy korun. Antimonopolní úřad následně výrobci elektřiny určil prodat zbylý 34procentní podíl do podzimu 2004. ČEZ proto letos začal hledat kupce ve výběrovém řízení.