Vláda vyhlásila kvůli efektivnější péči o uprchlíky z Ukrajiny nouzový stav. Rozpočet obrany se zvýší o miliardu

Vláda kvůli efektivnější péči o uprchlíky z Ukrajiny vyhlásila v Česku nouzový stav. Po zasedání kabinetu to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Bude platit od pátku, na české občany podle předsedy vlády nebude mít žádný dopad. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) doplnil, že nouzový stav je nutný kvůli systému na přijímání lidí, kteří opouští Ukrajinu po ruské vojenské invazi. Do Česka denně proudí 5000 uprchlíků. Nouzový stav vyhlásila vláda na 30 dnů, což je maximum.

Nouzový stav v posledních dvou letech opakovaně platil kvůli epidemii covidu-19. Rakušan dnes řekl, že termín nouzový stav je třeba rehabilitovat, protože se jedná o standardní nástroj krizového řízení. "Vypisujeme ho jen proto, abychom pomohli našim ukrajinským spoluobčanům a lidem, kteří se o ně dnem i nocí úspěšně starají," uvedl.

Vláda rozhodla o navýšení rozpočtu ministerstva obrany

Vláda také rozhodla o navýšení rozpočtu ministerstva obrany o miliardu korun. Pokud bude třeba, obrana dostane ještě více peněz. Důvodem navýšení je i válečný konflikt na Ukrajině, uvedl předseda vlády. Ministerstvo za ně nakoupí nové ruční zbraně, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Česko Ukrajině daruje zdravotnický materiál ze zásob české armády za zhruba 21 milionů korun. Vláda schválila i další pomoc civilního charakteru pro Ukrajinu za 100 milionů korun. Resort podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) hledá i další možnosti, jak Ukrajině pomoci. Dosud na Ukrajinu ministerstvo poslalo vojenský materiál za více než 600 milionů korun.

Kabinet rozhodl o zastavení vydávání víz běloruským občanům

Vláda dnes také rozhodla o zastavení vydávání víz běloruským občanům s výjimkou humanitárních případů. Vyplývá to z vyjádření ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) po jednání kabinetu. Ke stejnému kroku vláda přistoupila v pátek u občanů Ruska. Krok je reakcí na ruskou invazi na Ukrajinu, na které se podle šéfa české diplomacie podílí i právě Bělorusko.

Lipavský dále řekl, že Česko pracuje na uzavření českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu, o kterém rozhodla minulý týden vláda. Připomněl také zřízení konzulárních jednatelství ve slovenských Košicích a v polské Přemyšli.

Vláda rozhodla ukončit členství Česka v postsovětských bankách

Vláda dnes rozhodla, že Česko ukončí členství v Mezinárodní investiční bance (MIB) a Mezinárodní bance hospodářské spolupráce (MBHS). Po ukončení členství bude Česko usilovat o výplatu minimálně splaceného kapitálu a podílu na zisku obou bank.

"Tyto banky vznikly ještě v období Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) a u některých hrozí riziko, že by Rusko jejich prostřednictvím mohlo obcházet sankce. Co nejrychlejší odchod je nutností," řekl premiér Fiala. Uvedl, že výzvu Česka k odchodu vyslyšely i Bulharsko, Polsko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko.

Fiala: Ministr průmyslu podnikne nutné kroky k vyhlášení tendru na Dukovany

Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) odsouhlasila, aby ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) podnikl potřebné kroky k vyhlášení tendru na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Stát může podle Síkely dát prostřednictvím ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) pokyn k zahájení tendru. Doplnil, že současné bloky elektrárny Dukovany je třeba odpojit nejpozději v roce 2045.