Vláda zasedala poprvé od získání důvěry, má šéfa úřadu a mluvčí

Na prvním zasedání po získání důvěry ve středu vláda rozhodla o týmu, který bude jednat s odbory. Vyslechla také zprávy o mladistvých delikventech a domácím násilí. Nový kabinet jmenoval do funkce šéfa Úřadu vlády Aleše Šulce. Nahradí Pavla Přibyla, který z funkce odstoupil v pátek kvůli tomu, že před patnácti lety vedl policisty proti odpůrcům komunistického režimu. Vláda má po i novou mluvčí, stala se jí Věra Dušková. Na úřad ji přivedl premiér Stanislav Gross, stejně jako Šulce, z ministerstva vnitra.

Po úterním několikahodinovém maratonu v Poslanecké sněmovně, kdy se vláda s úspěchem ucházela o důvěru zákonodárců, měli ministři na programu čtyři desítky bodů. Zhruba čtvrtinu se rozhodli odložit, aby je mohli posoudit i noví členové vlády. Jedná se například o vyhlášení chráněných území Natura 2000, zákon o elektronických komunikacích a koncepci potravinářství do roku 2013, vyjmenoval na tiskové konferenci Jindřich Marek z tiskového odboru vlády.

V průběhu jednání odjel Gross na pohřeb trenéra hokejové reprezentace Ivana Hlinky do Litvínova. Ministři byli podle Buzkové po úterním zasedání sněmovny unavení. Buzková se přiznala, že se jí chtělo spát. Poslanecké povinnosti jí a dalším čtyřem členům nového kabinetu odpadnou v září, kdy se ministři, kteří jsou zároveň poslanci za ČSSD, vzdají na žádost premiéra svých mandátů.