Vláda zavádí programy na podporu alternativního životního stylu

Více než polovina pracujících Čechů se obává ztráty zaměstnaní a část z nich si myslí, že by byli bez šance najít si lepší místo. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM/MARK, která zjišťovala zájem o programy na podporu alternativního životního stylu, které se týkají práce na částečný úvazek. Podrobnosti má Martina Lustigová.

ilustrační foto
Proč je nezaměstnanost takovým strašákem? To je otázka pro Pavla Šimoníka z této agentury: "Je to dáno tím, že nějaké zkušenosti s nezaměstnaností má poměrně významné procento populace. Zároveň má značná část populace obavu z toho, že kdyby práci ztratila, tak už si nenajde novou práci nebo práci, která bude odpovídat té, kterou považují za hodnotnou a které si cení."

Začátkem února odstartují pilotní projekty, které lidem umožní při polovičním úvazku například studovat - jako náhrada za ušlý zisk bude vzdělání bezplatné a bez přijímací zkoušky. Při polovičním úvazku bude také možné pomáhat ve zdravotnických zařízeních, ústavech sociální péče nebo při ochraně životního prostředí. Za takovou činnost by pak lidé měli nárok na příspěvek. Příspěvek dostane i člověk, který bude zaměstnán na poloviční úvazek a pak bude pracovat jako drobný zemědělec.

Kde tyto pilotní projekty proběhnou? "Jsou soustředěny na Moravskoslezský kraj, Ústecko a Karlovarsko. Chceme samozřejmě motivovat i zaměstnavatele, aby na uvolněný poloviční úvazek vzali někoho z řad nezaměstnaných a tím snížili nezaměstnanost," uvedl v rozhovoru pro Radio Praha Petr Petržílek z úřadu vlády. A co si vláda o projektu slibuje? "Já doufám, že se potvrdí naše očekávání, že se tím vytvoří 500 nových pracovních míst. A to pro nás bude impuls, abychom připravili příslušné legislativní změny."

Projekty, které vláda představila, považuje opoziční ODS za pouhou předvolební rétoriku. Názor občanských demokratů tlumočí stínová ministryně práce a sociálních věcí Alena Páralová: "Programy, které prezentuje vláda, lékem na nezaměstnanost v žádném případě nejsou, protože programy musí být dotovány ze státních prostředků a státní prostředky musí být předtím vybrány od lidí, kteří pracují. Myslím, že regionům, ve kterých je velká nezaměstnanost, by v první řadě pomohla výstavba dálnic a v druhé řadě zlepšení podnikatelského prostředí."