Vládní rada varuje před protidrogovou kampaní scientologů

Program "Řekni NE drogám, řekni ANO životu" nemá podle vládní rady zabývající se problematikou drog za cíl snížení počtu narkomanů, ale spíše šíření názorů scientologů a matení široké veřejnosti. Kampaň scientologů zužuje prevenci na pouhé podepisování petic o městech bez drog, řekl ČTK ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové problematiky Josef Radimecký.

Mluvčí scientologů Vlastimil Špalek ČTK řekl, že zprávu, kterou vydala Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky nezná, proto se k ní nemůže vyjádřit.

Rada má k programu, který sekta pořádala během letošního i loňského června, v podstatě dvě hlavní výhrady. "V řadě zemí jsou scientologové vnímáni negativně jako sekta, v několika zemích jsou dokonce zakázáni, například v Německu," uvedl Radimecký. Je tedy podle něj otázkou, nakolik chtějí scientologové svou aktivitou přispět ke snížení počtu uživatelů drog, nebo zda se pouze snaží získat publicitu a etablovat se v české společnosti.

Druhým problémem je provádění scientologického protidrogového programu. Rada mu vytýká, že není v souladu se základními požadavky na primárně preventivní programy, mezi které patří dlouhodobost a systematičnost projektů, návaznost na další aktivity nebo odborná kvalifikace. Scientologové oslovují starosty měst kvůli podepisování petic a prevenci zužují na pouhé deklarace, míní Radimecký. "Kampaň dává falešnou informaci veřejnosti, že se problémy odstraní pouhým podpisem," uvedl. Materiály scientologů také podle něj obsahují zavádějící a vědecky nepodložená tvrzení.

Součástí letošního protidrogového programu scientologů bylo prohlášení Města bez drog, ke kterému se podpisem připojila řada představitelů obcí.