Vládu čeká po dovolené debata o CzechTeku

Ve Strakově akademii se příští středu po třítýdenních prázdninách znovu sejde koaliční vláda Jiřího Paroubka. Mezi nejsledovanější body bude patřit zpráva ministra vnitra Františka Bublana o policejním zákroku vůči účastníkům technoparty CzechTek 2005 na Tachovsku. Událost rozbouřila domácí politickou scénu a rozdělila veřejné mínění na kritiky a zastánce policejní akce. Vládu požádal o vysvětlení zásahu těžkooděnců vůči vyznavačům technohudby i prezident Václav Klaus. Zatímco prezident tvrdí, že postup policie byl nepřiměřený, premiér i ministr vnitra trvají na tom, že zákrok byl nutný a adekvátní. Paroubek ale nedávno Bublanovi vytkl, že podcenil politické důsledky CzechTeku.

Program vlády čítá na šest desítek bodů. Ministři například posoudí, zda se novým vedoucím úřadu vlády stane nynější náměstek ministra pro místní rozvoj Ivan Přikryl. Vláda vyslechne také zprávu o tom, jak to v Česku vypadá s ochranou vod či jak se daří začleňovat do společnosti zdravotně postižené občany. Paroubkův tým bude diskutovat rovněž o etice výzkumu nebo o tom, zda stát podpoří kandidaturu Ostravy na pořádání hasičské olympiády v roce 2009. Po smrti Pavla Dostála zůstává ve vládě volné křeslo ministra kultury. Premiér se původně chtěl rozhodnout do konce tohoto týdne mezi Vladimírem Darjaninem a Vítězslavem Jandákem. Po středečním setkání s některými umělci ale dal najevo, že bude uvažovat ještě o třetím kandidátovi - bývalém řediteli Národního divadla Jiřím Srstkovi. Srstka je nyní na dovolené v Norsku, s premiérem může mluvit až po víkendu.

Dostálův nástupce nemusí být jedinou personální změnou v osmnáctičlenné vládní sestavě. Paroubek už se nechal slyšet, že po prázdninách uvažuje o výměně jednoho nebo dvou ministrů, nikoho ale nejmenoval. Na seznamu nejvíce ohrožených členů vlády je podle spekulací médií Bublan, kritizovaný za CzechTek a další problematické zásahy policie, ministryně školství Petra Buzková, zdravotnictví Milada Emmerová i ministr zemědělství Petr Zgarba.

Autor: Ivo Prokop