Přehled tisku

Czechtek 2005
0:00
/
0:00

Komentáře deníků kritizují verdikt Inspekce ministra vnitra, která odložila případ policistů, kteří na technoparty CzechTek byli a kopali její účastníky. Podle deníků tak policie a její kontrolní orgán ztrácejí u veřejnosti znovu důvěru. Ještě horší podle tisku je, pokud inspekce pracuje na politickou objednávku.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach,  foto: ČTK
Komunisté a sociální demokraté uzavřeli obchod, píše Mladá fronta Dnes. KSČM pomůže sociálním demokratům zvýšit nemocenskou pro většinu lidí. ČSSD za to zruší plán, díky kterému mohl čistý příjem bohatších občanů mírně vzrůst. Na výměně se s komunisty podle listu dohodl ministr práce Zdeněk Škromach. Dohoda je nevýhodná pro lidi s více než pětinásobkem průměrné mzdy - tedy pro ty, kteří teď mají víc než 90 tisíc korun. Podle původních slibů ČSSD by už totiž neměli z toho, co nad 90 tisíc vydělají, platit zdravotní ani sociální pojištění. Zaměstnanců s takto vysokým platem je podle deníku několik tisíc. Podle ministra Škromacha je ale obchod s komunisty akceptovatelný, protože je to cena za změnu celého systému nemocenské. Nemohl se prý spolehnout na koaliční partnery, a proto se dohodl s KSČM.


Ministr vnitra František Bublan dal policii podnět, aby prošetřila, jestli nedošlo při uvalení nucené správy na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu k porušení zákona, informuje deník Právo. Bublan tak reagoval na výzvu stínového ministra vnitra za ODS Ivana Langra. ODS právě zákonnost nucené zprávy nad VZP opakovaně napadá. Bublan ale v rámci čtvrtečních ústních interpelací upozornil, že podnět policii předal přesto, že to není přímo v jeho kompetenci. Připomněl, že to může udělat každý občan.

Některé zahraniční společnosti zkoušejí, jestli by se do Česka nevešly i odpadky z jejich země, upozorňují Lidové noviny. Tyto požadavky nejčastěji přicházejí ze sousedního Rakouska a Německa. I když dovážení odpadů do zahraničí zakazuje české i evropské právo, firmy z ciziny se řídí pravidlem, že za pokus nic nedají. Ministerstvo životního prostředí teď aktuálně posuzuje žádosti dvou německých firem, které chtějí v českých spalovnách spálit celkem 80 tisíc tun odpadu. Pokud by úřad ve správním řízení dovoz schválil, zamířil by odpad do spalovny v Praze-Malešicích.


Čínský premiér Wen Ťia-pao  (vpravo) s českým premiérem Jiřím Paroubkem,  foto: ČTK
Za nepříliš výhodné považuje komentář Hospodářských novin smlouvy s Čínou, které ve čtvrtek podepsal český premiér Jiří Paroubek a jeho čínský protějšek Wen. Český premiér na jejich podepsání podle listu naléhal z nejasných důvodů. "Mnohé jeho kroky člověku hýbou žlučí, zatím ale nikdy nepostrádaly paroubkovský ultrapragmatismus. V 'čínském tažení' nedokážeme racionální důvod najít," píšou Hospodářské noviny. Strategie Pekingu je podle deníku jasná a srozumitelná: příslibem specifických výhod spojence rozdělit a postupně získat předpolí pro expanzi. "Vždy se najde někdo, kdo po čínském špeku skočí," podotýká komentář. "V našem případě však v úžasu zíráme. Kde je ten špek?" uzavírají svůj komentář HN.


Prezident Václav Klaus váhá, zda případně podepíše nový trestní zákoník. Prezidentovi se nelíbí, že norma zavádí trest za eutanazii, současně ale nestanoví jeho dolní hranici. Je tedy teoreticky možné, že by za usmrcení na žádost nemocného nebyl člověk potrestán. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. "Nejsem si jistý, jestli má tak citlivou věc upravovat zákon," uvedl podle listu prezident při čtvrteční návštěvě Pardubického kraje. "Nekonečné prodlužování života některých jedinců je asi špatně. Jde ale také o to, kdo eutanazii žádá, kdo ji bude provádět a za jakých podmínek," dodal Klaus k problematice. České církve chtějí apelovat na Senát, aby zákon neschválil. Na výzvu k protestu, kterou iniciovala katolická církev, reagovalo devět protestantských církví, muslimové i Židé. Pasáž nového trestního zákoníku o eutanazii názorově rozdělila při hlasování i sněmovnu. Lidovci krok interpretují jako otevření cesty k legalizaci eutanazie. Podle zastánců eutanazie však lépe odlišuje společenskou závažnost třeba loupežné vraždy od usmrcení ze soucitu. O legalizaci eutanazie však podle nich nemůže být řeč.


Czechtek 2005
Komentáře deníků kritizují verdikt Inspekce ministra vnitra, která odložila případ policistů, kteří na technoparty CzechTek byli a kopali její účastníky. Podle deníků tak policie a její kontrolní orgán ztrácejí u veřejnosti znovu důvěru. Ještě horší podle tisku je, pokud inspekce pracuje na politickou objednávku. Podle Hospodářských novin toto rozhodnutí inspekce pouze potvrdilo, že celá inspekce slouží především ke krytí jedněch policistů druhými. Pokud má případ politický kontext, má to ještě jeden rozměr. Už to není jen "kamarádi kamarádům", ale inspekce navíc přijímá politickou objednávku. Inspekce by měla přejít pod jiné ministerstvo, třeba spravedlnosti, nebo pod kontrolu parlamentu, navrhuje komentátor.

Rozhodnutí inspekce si všímají i Lidové noviny. Když účastníci rozehnané technoparty CzechTek vykřikovali na demonstracích o policejním státě, vypadalo to jako účelové přehánění a nejspíš jím i bylo. Postup státních orgánů při vyšetřování policejního násilí však těmto slovům mimoděk dodává na váze, píše list. Podle policie nešlo o nepřiměřený zásah, ještě hrozivější ale je, že rovněž inspekce veřejně demonstruje stejný názor. A nabízí se i otázka, proč se nepřehlédnutelným jednáním policistů, kteří vůbec neměli projít psychotesty, nezabývají už dávno další orgány, míní deník.


Ve vládě se začíná mluvit o odvolání nynějšího prezidenta Českých aerolinií Jaroslava Tvrdíka z funkce. Tvrdíkovi se nedaří udržet firmu v zisku a z představenstva mu navíc odcházejí dva lidé. S odvoláním na nejmenované zdroje to píše Mladá fronta Dnes. Tvrdík podle listu mluvil ve středu večer s premiérem Jiřím Paroubkem, který údajně nabídl Tvrdíkovo místo odcházejícímu místopředsedovi vlády Martinu Jahnovi. Jahn ho však odmítl. Deníku řekl, že celou věc nechce komentovat. Sám Tvrdík možnost odchodu nepřipouští. Ministr dopravy Milan Šimonovský však přiznává, že finanční prostředky v ČSA nebyly vynaloženy úplně efektivně. Šimonovský má ale na odvolání Tvrdíka minimální vliv, protože hlavní slovo v dozorčí radě má ministerstvo financí, uvádí deník. ČSA letos očekávají ztrátu 329 milionů korun. Horší výsledek zavinily zejména drahé pohonné hmoty i ostřejší konkurence. Na ztrátě se podepsala také přírodní katastrofa na Srí Lance a pokračující dopady terorismu na poptávku po cestování, tvrdí ČSA.


Policie získala nové stopy, které by ji mohly dovést k pachatelům loupeže 150 milionů korun patřících Citibank. Lupiči v roce 2002 přepadli v Praze na Evropské ulici obrněný vůz odvážející hotovost. Policie při pátrání po pachatelích použila novou metodu - analyzovala pohyb lidí v oblasti loupeže pomocí čísel jejich mobilních telefonů. S odvoláním na důvěryhodné zdroje to píše Mladá fronta Dnes. Kriminalisté podle listu prověřili tisíce čísel po únikové trase lupičů, která vedla po Evropské ulici směrem na Beroun, kde bylo nalezeno jejich ohořelé auto. Vyšetřovatelé využili toho, že každý mobilní telefon se musí přihlásit do sítě nejbližšího vysílače, aby měl signál. Pokud z přístroje někdo zavolá nebo pošle krátkou textovou zprávu, uloží se číslo do paměti vysílače. Policie si pak může nechat vytisknout seznam lidí, kteří se pohybovali kolem konkrétních vysílačů. Díky tomu se kriminalisté dostali ke stopám, s nimiž nyní pracují. Policie tuto metodu použila už několikrát, například při vyšetřování vražd zkoumala, kudy se podezřelý pohyboval. Většímu využití takového postupu při vyšetřování brání jeho náročnost. Policisté se při analýze musí probírat tisíci mobilních čísel, píše deník.


Policie zadržela na Chomutovsku šedesátiletého Němce, jehož podezírá z pohlavního zneužívání dětí. Podle severočeského vydání Deníků Bohemia se chlapci ve věku 12 a 14 let ze sociálně slabé komunity se s cizincem stýkali s vědomím svých rodin. Muže ze Saska vyšetřovatel obvinil, hrozí mu až osmiletý trest. Nyní je ve vazbě. Sexuální turismus usnadňuje podle deníku na severu Čech uzavřené prostředí romských komunit. Toho údajně využil i Němec, který prý děti zneužíval už delší dobu. Trestné činnosti se zřejmě dopouštěl nejméně dva roky. Sledování a usvědčení sexuálních turistů je pro policii časově i organizačně náročné. Zásah chomutovských policistů je tak podle jejich nadřízených velkým úspěchem. Na zneužívání nezletilců v českém pohraničí poukazují některé německé organizace. Policie připouští, že případy dětské prostituce mohou být před veřejností skryty právě v romských komunitách, nejsou však časté.