Přehled tisku

0:00
/
0:00

Hospodářské noviny upozorňují na skutečnost, že numerický přehled hlasování sněmovny potvrdil dlouho tušené: denní rozhodnutí sice činí vláda, ale tvář země proměňují zákony rudorůžové koalice. I když je postup komunistů k moci dlouhodobý, současný předseda vlády Jiří Paroubek jej mohutně urychlil. Výsledek se už dostavil: zákony, které stojedenáctka prosadila, zemi spíše uškodí, ale předpokládané voličské hlasy se přelévají k ČSSD.

Foto: archiv Radia Praha
Nad Česko-čínskými vztahy se zamýšlí komentář Mladé fronty Dnes. Příliš vstřícnosti k této asijské zemi se Česku podle listu nevyplatí. Veleskok do široké čínské náruče, který předvádí i česká vláda (tento rok do Pekingu jelo deset ministrů i premiér), svědčí podle listu o nepochopení toho, co se v Číně odehrává a odehrávat bude. Jistěže není možné Čínu ignorovat a jakkoli izolovat, ale tradiční představy této země o získání převahy nad světem se začínají naplňovat, píše list. A když se někomu nelíbí, že čínská vláda porušuje lidská práva? V zákulisí budete důrazně upozorněni, že to vám zavírá (i když ve skutečnosti většinou ne) dveře na tamní trh. Číňané přitom vůbec nejsou schopni registrovat ty, kteří jim postupně ustupují, až zjistí, že ustoupit už není kam. Tam čínské "polibky" končí a nastupuje tvrdá realita vyjednávání z pozice nadřazeného a silnějšího. Proto má být tento týden podepsána s Čínou nevýhodná smlouva o investicích, píše Mladá fronta Dnes.


Poslanecká sněmovna
Hospodářské noviny upozorňují na skutečnost, že numerický přehled hlasování sněmovny potvrdil dlouho tušené: denní rozhodnutí sice činí vláda, ale tvář země proměňují zákony rudorůžové koalice. I když je postup komunistů k moci dlouhodobý, současný předseda vlády Jiří Paroubek jej mohutně urychlil. Výsledek se už dostavil: zákony, které stojedenáctka prosadila, zemi spíše uškodí, ale předpokládané voličské hlasy se přelévají k ČSSD. Na úkor pravice - ale zejména na úkor KSČM, píše list. Paroubek je podle deníku prvním premiérem svobodné republiky, který vzal rostoucí bolševickou hrozbu vážně - a pokouší se ji využít ve svůj vlastní prospěch. A bude-li mít štěstí, mohl by prospět dobré věci. Chce po mitterrandovsku komunisty obejmout, umazat zodpovědností, a tím zbavit appealu "jediné skutečné opozice". Je to však přes všechny ambice nesmírně riskantní hra. Sako subtilního Francoise Mitterranda by i tělnatému Jiřímu Paroubkovi mohlo být příliš velké, končí komentář Hospodářských novin.


Ředitelka VZP Jiřina Musílková na zasedání Poslanecké sněmovny,  foto: ČTK
Pokud odstupující ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřina Musílková nechce říci, kdo jí vyhrožoval, pak jen šíří závažné obvinění bez důkazu, což vyvolává dojem, že se mstí za ztrátu vlivného křesla, píše deník Právo. List však připouští, že Musílková byla již několikátou osobou v řadě, která v kauze kolem VZP vyslovila závažná obvinění, aniž by se jakkoli namáhala předložit důkazy. O vyhrožování hovořil již nucený správce Antonín Pečenka. Po kouskách jsou také z VZP, ať už slovy ministra Davida Ratha či pracovníku kontroly, vypouštěny nepodložené zprávy o nezákonnostech a propojení politiků s veřejnými penězi od pojištěnců. Rychlá ústa jsou něco podobného jako rychlá střeva, důsledky jsou nevábné, píše autor komentáře Práva.


Lidové noviny se pozastavují nad úterním výrokem pražského obvodního soudu, který osvobodil bývalé vedení Komerční banky obviněné z toho, že na obchodech s rakouskou firmou B.C.L. Trading porušováním povinností při správě majetku způsobilo ztrátu osm miliard korun. Jásání osvobozených nad nezávislými soudy v demokratické republice vyvolává dojem výsměchu, píše list a upozorňuje na audit, podle kterého banka navýšila rakouské firmě limit pro obchody, ačkoli seriozní finanční informace doporučovaly společnosti B.C.L. Trading půjčovat podstatně méně. Audit také hovoří o tom, že tunelování takového rozsahu nemohlo dlouhodobě pozornosti vedení banky uniknout. Pokud tedy výrok soudu naznačuje, že osm miliard odešlo z banky jaksi samo, pak je to dost špatná zpráva nejen o českém bankovnictví, píší Lidové noviny.


České církve se spojily k protestu proti novému trestnímu zákoníku, jenž obsahuje pasáž, která zavádí trest za eutanazii, ale nestanoví jeho dolní hranici. Na výzvu katolické církve reagovalo devět protestantských církví, muslimové i Židé. Společně chtějí apelovat na Senát, aby zákon, který prošel sněmovnou, neschválil. V pátek také vydají k eutanazii společné prohlášení, píše Mladá fronta Dnes. "Nechceme, aby se Česká republika ocitla na té kluzké ploše, která čím dál víc sklouzává k uzákonění eutanazie," vysvětlil v listu společnou snahu proděkan Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy Albert-Peter Rethmann. Všechny na protestu se účastnící církve a náboženské společnosti dohromady zastupují hlasy přibližně třetiny lidí v zemi. "Všichni věříme v jednoho Stvořitele, který dal život všem lidem, a lidé proto nemají právo si ho sami brát nebo ho brát jiným," vysvětluje nesmiřitelný odpor k eutanazii Vladimír Sáňka z ústředí muslimských obcí. "Je dobře, že jsme ten krok udělali a vydáváme společné prohlášení. Někoho zabít není řešení," souhlasí vrchní pražský a zemský rabín Karol Sidon. Mnozí lékaři a odborníci však s protestem proti eutanazii nesouhlasí. "S žádostí umírajícího nebo jeho blízkých jsem se setkal několikrát. A právě proto, že situaci znám, jsem pro umožnění eutanazie," řekl Mladé frontě Dnes lékař Pavel Boček.


Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban
Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban usiluje o to, aby do budoucna bylo možné vyvlastňovat pozemky nutné k budování průmyslových zón. Ve vládě s tímto požadavkem neuspěl, a tak se ho nyní pokusí prosadit přímo ve sněmovně při schvalování komplexu stavebních zákonů, píší Hospodářské noviny. Ministru Urbanovi má pomoci poslanec ČSSD Miloslav Kala. "Předložím pozměňovací návrh, aby takové vyvlastnění bylo možné ze zákona prohlásit za veřejný zájem," cituje deník Kalu. Návrh počítá s velkými pravomocemi vlády, která by rozhodovala o konkrétních případech. Kabinet si tak podle poslance ponechá takový postup jen pro případ těžkostí s výstavbou strategických zón. Nový paragraf se podle Hospodářských novin může objevit buď v novém stavebním řádu, nebo v připravovaném zákoně o vyvlastňování. O obou předlohách by měli poslanci rozhodovat příští týden.


Inspekce ministra vnitra odložila případ čtveřice chebských policistů, kterou záběry kamery usvědčovaly z bití účastníka letošní technoparty CzechTek. Podle inspekce se nejedná o podezření z trestného činu. Informuje o tom deník Právo. Na záběrech kamery jsou vidět čtyři těžkooděnci, kteří povalí mladíka na zem a poté ho bijí tonfou, přestože jim neklade žádný odpor. Jeden z nich do ležícího těla také kope. "Postupovali jsme při šetření podle paragrafu 159a, odstavec jedna trestního řádu," sdělil listu šéf inspekce Miroslav Borník. Tento paragraf hovoří o odložení věci, pokud nejde o podezření z trestného činu. Bližší podrobnosti Borník neuvedl s tím, že si veškeré informace ohledně vyšetřování vyhradila dozorující státní zástupkyně Antonie Zelená. Ta deníku pouze potvrdila, že šetření ve věci skončilo. Všichni čtyři policisté zůstali i po incidentu ve službě. Byli pouze přeřazeni na jiná místa, uvádí deník Právo.


Policie vyšetřuje správce serveru, kde se na jeden den objevil odkaz na neoficiální překlad šestého dílu série o Harrym Potterovi. Server potterharry.net spravuje Martin Macek, odkaz ale podle něj na stránky umístil někdo jiný. Knihu přeložila skupina fanoušků příběhů čarodějnického učně, převážně dětí. Informují o tom Mladá fronta Dnes a Lidové noviny. "Zákon říká, že kdokoli, kdo šíří takový překlad, zasahuje do autorských práv," řekl Mladé frontě Dnes policista Luděk Král, který má případ na starosti. Policie se o překlad začala zajímat v červenu, kdy o něm informovala média. Nakladatelství Albatros, které je českým vydavatelem knihy, žádné trestní oznámení v tomto případu nepodalo, píše tisk. "Obecně je stanovisko paní Joanne Rowlingové (autorky) takové, že jí podobné aktivity nevadí, pokud není překlad veřejně přístupný a nikdo z něj nemá komerční prospěch," sdělil Lidovým novinám manažer vztahů s veřejností Martin Cvilink. Policie zatím požádala Macka o vysvětlení a až pak případně podnikne další kroky. Nakladatelství Albatros uvede knihu Harry Potter a princ dvojí krve na trh 19. prosince.