Přehled tisku

Martin Bursík
0:00
/
0:00

Kauzu kolem soudů o restituovaný majetek Martina Bursíka komentuje v Mladé frontě Dnes Martin Komárek. Předseda Strany Zelených dostal nejprve majetek celý, pak se o něj musel rozdělit s bratrancem. Jenže soud má nyní bratranci majetek vzít a vrátit jej zpět Bursíkovi. V případě tohoto sporu nejprve rozhodlo právo, že na nemovitosti mají právo jen lidé trvale usazení v Česku.

Policejnímu násilí se věnuje v rubrice Poslední slovo Lidových novin Petruška Šustrová. Komentátorka se odvolává převážně na zásah proti účastníkům technoparty CzechTek a na zbití kandidátky do Poslanecké sněmovny za Stranu zelených Kateřiny Jacques. Ministr vnitra František Bublan se vyjádřil, že tentokrát bude vyšetřovací komise proti policistovi postupovat tvrdě. Násilí na lidech, kteří nejsou poslanci, nepracují na úřadu vlády a nekandidují za žádnou stranu, politiky příliš nepobuřuje. Nebo o tom aspoň nemluví. "Stojí možná za podotknutí, že policisty platí prostřednictvím státních úřadů daňoví poplatníci, tedy právě ti lidé, které mohou - jak ukazuje příklad z CzechTeku - většinou beztrestně - bít," komentují Lidové noviny.


Martin Bursík
Kauzu kolem soudů o restituovaný majetek Martina Bursíka komentuje v Mladé frontě Dnes Martin Komárek. Předseda Strany Zelených dostal nejprve majetek celý, pak se o něj musel rozdělit s bratrancem. Jenže soud má nyní bratranci majetek vzít a vrátit jej zpět Bursíkovi. V případě tohoto sporu nejprve rozhodlo právo, že na nemovitosti mají právo jen lidé trvale usazení v Česku. Po letech dospěl Ústavní soud k rozhodnutí, že na dědictví mají nárok i ti, co žijí jinde. Co se týče paragrafů, byl Bursík poškozen. Co se týče spravedlnosti, bylo jí učiněno zadost. Je očividně správné, aby nebyl někdo vyděděn jen proto, že žije v jiné zemi. Podle Mladé fronty Dnes prosazuje Martin Bursík jako občan razantně své zájmy. Jako čelný politik by si ale měl uvědomit, že bojuje proti přirozené spravedlnosti a zájmům daňových poplatníků.


Václav Klaus
Prezidentovým výrokům o povolební velké koalici ODS a ČSSD se věnuje komentátor Hospodářských novin Jan Macháček. Prezident v rozhovoru pro Hospodářské noviny dementoval svůj výrok pro agenturu Reuters, kterým ideu velké koalice vracel do hry. Jak tomu mají lidé rozumět, pokud nepochybují o profesionalitě lidí od Reutera? Třeba, že si prezident testoval, jaké budou reakce, a byl zklamán. "Kdekdo bere jako hotovou věc, že při vzniku velké koalice by ODS trvala na znovuzvolení Václava Klause. Ale co kdyby ČSSD nabídla velké ústupky za to, že ODS navrhne na prezidenta někoho jiného?" polemizuje komentátor Hospodářských novin.


Podle Mladé fronty Dnes stáhne ČSSD svou negativní billboardovou předvolební kampaň proti ODS v případě, že Mirek Topolánek půjde diskutovat s Jiřím Paroubkem do televize. Volební manažer ODS tvrdí, že vůbec nechápe, proč ČSSD stále zve Topolánka do televize, když přislíbil účast ve čtyřech televizních debatách proti Paroubkovi. Volební manažer ČSSD brání taktiku své strany tím, že nemají žádnou jistotu, zda Topolánek domluvené čtyři termíny neodřekne. "Kampaní ČSSD je vlastně vydírání," píše Mladá fronta Dnes.


Předseda ODS Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Vize Občanské demokratické strany komentuje v deníku Právo Alexandr Mitrofanov. Autor naráží na úvodní stať Mirka Topolánka v programu ODS. Předseda strany píše, že by si přál, aby náš stát byl jako jeho kancelář. Malý, fungující a přátelský. Podle komentátora ale ODS nemá nárok nazývat se slušnou a vlídnou politickou stranou. "Že se po volbách uspořádá noc dlouhých nožů. Že evropská ústava je shit. Že sociální demokraté mají pod oranžovou barvou rudou s hnědými skvrnami. Všechny tyto výroky pronesl stejný člověk, který chce, aby po vítězství jeho strany to tady bylo malé, fungující a přátelské," píše Právo.