Vlastníci bytů se mohou snadněji dohadovat na opravách domu

Společenství vlastníků bytů se budou moci snadněji dohadovat na opravě střechy, fasády či na rekonstrukci jiných společných částí domu. Usnadní jim to novela, kterou ve čtvrtek schválil Senát a která tak už jen čeká na podpis prezidenta. Návrh předložila skupina zákonodárců z ČSSD, KDU-ČSL, KSČM a US-DEU. Autoři chtějí, aby k uvedeným rozhodnutím stačil souhlas tříčtvrtinové většiny, nikoli všech, jak to podle nich zatím zákon vyžaduje. Současná povinnost získat svolení od každého v praxi vede k tomu, že oprava se často prostě neuskuteční.

Jeden z autorů Stanislav Křeček (ČSSD), jenž je též předseda Sdružení nájemníků, ale již dříve uvedl, že novela zákona je velmi potřebná. Dodal, že u soudu zastupoval společenství vlastníků, které chtělo postavit půdní byty a kvůli nesouhlasu jednoho člověka nemohlo. "Jeden jediný vlastník, bydlící v přízemí, kterému to bylo úplně jedno, nedal souhlas, a tím pádem se nemohlo stavět," prohlásil.

Bytová družstva, kde lidé vlastní družstevní podíl a družstvo pak celý dům, stejnou povinnost získat v takových případech souhlas všech nemají. Novela se jich tedy podle něj netýká. Ve společenství vlastníků je člověk majitelem konkrétního bytu.