Vnitro nepřipravilo návrh na zrušení KSČM

Vnitro podle vicepremiéra Alexandra Vondry nesplnilo úkol vlády, když nepřipravilo návrh na zrušení Komunistické strany Čech a Moravy. Kabinet totiž v červnu uložil ministrovi vnitra, aby návrh do listopadu přichystal. Úředníci ministerstva však tvrdí, že ani s pomocí expertů a zpravodajců k tomu nezískali dostatek závažných podkladů.

Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Podle usnesení Senátu z října 2008 by se měl soud zabývat podezřením, že by KSČM mohla porušovat ústavu a zákony. Podat žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu pak loni vládě doporučila senátní komise pro posouzení ústavnosti této strany. Vnitro následně předložilo svou analýzu, která žalobu nedoporučovala. Podle ní komunisté nenaplňovali žádný z bodů, které Nejvyšší správní soud v minulosti vyjmenoval jako možné důvody pro zrušení politické strany. Jak však uvedl v diskusním pořadu České televize vicepremiér Alexandr Vondra, možnost by tu byla.

"Jediná možnost by dnes asi byla odvolat se na zákon o protiprávnosti komunistického režimu. Ten byl schválen začátkem 90. let a komunistická strana je v něm označována za nositelku těchto ideí a předložit to Nejvyššímu správnímu soudu, ať rozhodne. Vláda si toto podání nevycucala z prstu. Vláda musela konat, protože ji o to požádal Senát, který většinovým hlasováním takto rozhodl."

Jiří Dienstbier
Podle stínového ministra spravedlnosti opoziční ČSSD Jiřího Dienstbiera byl čas na zákaz komunistické strany počátkem 90. let.

"Komunisté jsou dnes součástí našeho politického spektra, nepřetržitě zasedají v parlamentu a pokud někdo chtěl řešit rozpouštění komunistické strany, tak na to byl čas začátkem 90. let, krátce po listopadu 1989. Dneska už to beru jako trošku směšnou aktivitu, protože nikdo nemá odvahu, ani vláda podle mě nebude mít odvahu, poslat tu věc Nejvyššímu správnímu soudu."

Dienstbier dodal, že některé výroky představitelů komunistů jsou sice nevkusné, ale důkazy o ohrožení demokratického systému nejsou. Úředníci na vnitru si nechali zpracovat analýzy dokonce od čtyř expertů. Ani jeden posudek návrh na pozastavení činnosti nedoporučuje. Úředníci přitom měli k dispozici i návrh správní žaloby, kterou vypracovala advokátní kancelář Stanislava Němce se skupinou senátorů. Tento návrh neměl podle Karla Bačkovského z ministerstva vnitra naději.

Karel Bačkovský
"Návrh na základě návrhu pana Štětiny jsme nevypracovali proto, že když jsme ho zhodnotili my i ti čtyři nezávislí odborníci, tak takovýto návrh by neměl sebemenší naději na úspěch. Vláda je nějakým vrcholem moci výkonné, nese také odpovědnost za vlastní kroky a těžko po ní můžeme chtít, aby dávala nějaké návrhy, které rozhodně nejsou bezvýznamné."

Ministerstvo se obrátilo i na Bezpečnostní informační službu, zda nemá poznatky o protiústavní činnosti komunistů. Odpověděla, že nemá. Podle senátora Jaromíra Štětiny je takový postup podřízených úředníků vůči vládě nepřijatelný.

"Subalterní úředníci ministerstva vnitra podvedli ministra vnitra a podvedli vládu tím, že místo toho, aby vypracovali požadovaný návrh, nechali vypracovat vybranými experty posudky, které vyzněly, že to není možné udělat. To znamená, že ministerstvo vnitra nesplnilo úkol, který mu zadala vláda."

Se zákazem KSČM by podle letošního průzkumu společnosti SANEP souhlasila polovina dotázaných, proti byly dvě pětiny. Zhruba 55 procent lidí si myslelo, že KSČM se po roce 1989 po pádu totalitního režimu neproměnila ve standardní demokratickou levicovou stranu.

Podle zprávy vnitra je nutné levicový extremismus sledovat. Navrhne proto vládě seznam několika kroků. Ministerstvo by chtělo prověřovat činnost občanských sdružení, s nimiž KSČM spolupracuje. Vzniknout by mohla pracovní skupina, v níž by byli právníci, bezpečnostní experti i akademici. Měli by zhodnotit možnosti postihů levicového extremismu.