Vnitro se v rámci boje s extremismem zaměří na prevenci

V rámci boje s extremismem se chce ministerstvo vnitra do budoucna zaměřit především na prevenci. V příštích několika dnech má vzniknout policejní linka, kam budou moci lidé nahlašovat aktivity radikálů na internetu. Úřad také zveřejní odbornou studii o možnosti postihu neonacistických webových stránek registrovaných ve Spojených státech. Novinářům to řekl náměstek ministra vnitra Jiří Komorous.

Ministerstvo v tomto roce zároveň rozšíří projekt, který zapojuje obyvatele podle policie rizikových oblastí do prevence kriminality. Využívá například romské mentory při práci s lidmi, kterým byly uloženy veřejně prospěšné práce. Zároveň vzdělává úředníky obcí, strážníky a policisty v práci v sociálně vyloučených lokalitách. V loňském roce spustilo ministerstvo projekt v Mostě a podle Komorouse následně v oblasti významně poklesla kriminalita. Letos se chce úřad zaměřit na další města - Litvínov, Děčín, Karvinou, Orlovou, Havířov a Ostravu. Vyčlení na to osm milionů korun.

Podle zprávy ministerstva vnitra o problematice extremismu v roce 2009 schválené minulý týden vládou stoupl počet lidí obviněných v souvislosti s extremismem loni v Česku oproti roku 2008 o polovinu. Množství extremistických trestných činů se zvýšilo o více než pětinu, z hlediska celkové kriminality je ale podíl těchto trestných činů stále minimální - tvoří jen 0,07 procenta. Jako nejzávažnější případ loňského roku zpráva zmiňuje dubnový žhářský útok na dům romské rodiny ve Vítkově na Opavsku.