V centru Prahy se objeví cedulky vysvětlující názvy ulic. Vodičkova své jméno nese už 500 let

Foto: Kristýna Maková

Radnice Prahy 1 plánuje ve vybraných ulicích metropole rozmístit modré smaltované tabulky. Ty budou vysvětlovat, po kom jsou ulice pojmenovány.

Vodičkova ulice,  foto: Oleg Fetisov

Texty na tabulkách zpracoval zejména bývalý archivář a kronikář první městské části Antonín Ederer. Třeba taková Vodičkova ulice svůj název nezměnila půl tisíciletí.

"Názvy ulic byly uváděny v němčině, ještě za Marie Terezie. Až v 19. století převládla čeština. Wasserstraße se někdy překládala jako Vodní nebo Vodnická ulice. Své jméno však nese po Janu Vodičkovi, což byl bohatý novoměstský řezník v 15. století. Podle něho se ta ulice jmenuje už 500 let stále stejně. Vlastnil v dnešní Vodičkově ulici dům č. p. 699, dnes Palác u Nováků. Takže podle pana Vodičky a nikoliv podle vodníka nebo vody."

Jmenuje se Kampa podle pole nebo příbuzného astronoma?

Kampa,  foto: Magdalena Hrozínková

Vysvětlující tabulky by se mohly objevit už na jaře příštího roku. Radnice vytipovala pro tabulky 73 ulic. Popisu se dočkají ulice pojmenované po známých osobnostech, jako je Havlíčkova, Opletalova, Palackého, Washingtonova, Nerudova, Husova nebo Jungmannova, a také pražská nábřeží a známá náměstí. Zajímavý je i název Kampa.

"Slovo Kampa je patrně z latinského slova, které znamenalo pole nebo plocha. Byli tam rybáři a políčka. Až když v roce 1541 vyhořely Hradčany, tak se z nich vozil vyhořelý materiál na Kampu a ta se o metr nebo o dva navýšila. Pak tam teprve začíná ta skutečná zástavba v 16. století. Název Kampa je zřejmě od toho pole, ale možná taky od Tycho Ganzeba, příbuzného Tycho Brahe."

Tycho Ganzeb měl totiž přídomek z Kampu a v 17. století tu vlastnil dům.

První uličník sepsal Karel Jaromír Erben

Antonín Ederer,  foto: Praha TV

Kronikář Antonín Ederer se podílel i na zpracování Pražského uličníku. Přiznává, že i archiváři museli složitě hledat v pramenech.

"Pro mě nejzákladnější literaturou byl můj starší kolega kronikář František Ruth, který před sto lety vydal Královskou kroniku hlavního města Prahy. To byl úžasný člověk, zpracoval skoro všechny pražské ulice ve třech dílech. Od něho jsme opisovali všichni. Praha má 8000 ulic a všechny jsou zpracované. První seznam ulic pro Prahu vypracoval archivář, spisovatel a básník Karel Jaromír Erben. Velmi pěkný seznam pražských ulic zpracoval i policejní sbor hlavního města Prahy. Měli takový špalík ulic, sepsaných a vytištěných. To měl každý policajt v kapse, a když se ho někdo zeptal, tak vytáhl ten špalík a řekl, kde ulice je. Dneska to mají policisté v mobilu. Jednoho jsem se ptal na Pankráci, i já občas po Praze bloudím. K mému milému překvapení vytáhl mobil a už to měl."

Tabulky vysvětlující původ ulice budou opatřeny znakem městské části Praha 1 a QR kódem, který zprostředkuje podrobné informace.