Vojáci ze Žatce se před misí v Kosovu loučili s posádkovým městem

Čestným nástupem na žateckém náměstí se v pátek před pondělním odletem na misi do Kosova rozloučili s posádkovým městem příslušníci 41. mechanizovaného praporu 4. brigády rychlého nasazení. Budou tvořit většinu 6. česko-slovenského praporu KFOR v Kosovu, kde vystřídají své kolegy z 5. praporu. Jejich úkolem bude střežit kosovsko-srbskou hranici v délce 112 kilometrů.

"Plocha, za kterou budou čeští a slovenští vojáci v Kosovu odpovídat, se zvětšila o asi 300 kilometrů na 1200 kilometrů čtverečních. Cílem je zejména udržet mír a pořádek mezi znesvářenými etniky Srbů a kosovských Albánců. Mezi další úkoly patří i odzbrojovací operace," řekl ČTK náčelník generálního štábu české armády Pavel Štefka. Působnost 6. česko-slovenského praporu se vzhledem k připravovaným změnám ve vedení operace Joint Guardian KFOR rozšíří. V rámci koncepce Společného operačního prostoru Balkán může být tento prapor použit nejen na celém území provincie Kosovo - republika Srbsko a Černá Hora, ale i na území Bosny a Hercegoviny a Makedonie.

Celkový počet příslušníků české armády v operaci sil KFOR bude podle mluvčí kontingentu Sabiny Introvičové do 400, z toho 19 žen. Spolu s nimi bude ve společné jednotce asi stovka slovenských vojáků.