Vojenští chemici odletěli do Řecka

Dva měsíce plné práce čeká české vojenské chemiky, kteří v sobotu dopoledne odletěli ze starého ruzyňského letiště do Řecka střežit olympijské a poté i paralympijské hry. Fandění a sportovních výkonů si ale vůbec neužijí. "Ty dny budou pracovní, šance navštívit závody nebude, není to rekreace, ale každý voják ve svém volnu může sledovat televizi," řekl novinářům před odletem mluvčí jednotky Martin Krumnikl.

Odletělo 83 chemiků, desetičlenný předvoj odcestoval ve středu, aby vše připravil. Vlak s technikou a několika vojáky doprovodu odjel z Česka už v pondělí. Pracovat budou v Řecku po celou dobu olympijských i paralympijských her, mise skončí 30. září.

Chemici jsou vybaveni na to, aby byli schopni zajistit ochranu účastníků her v případě použití zbraní hromadného ničení. Mají techniku pro radiační i chemický průzkum a dekontaminaci. Skupina je schopna vyhledávat a odebírat vzorky, analyzovat je a minimalizovat možný dopad zamoření. "Detekční přístroje budou puštěné po celou dobu a my je budeme neustále monitorovat," popsal hlavní náplň práce Krumnikl. Většina příslušníků jednotky již má zkušenosti ze zahraničních misí, řada z nich byla třeba v Kuvajtu nebo v Iráku. Mezi vojáky je pět žen, dvě podle Krumnikla ještě přiletí. Kontingent s sebou do Řecka odvezl své laboratoře či specializovaná průzkumná vozidla.

Ihned po příletu se jednotka ubytuje na moderní vojenské základně vzdálené asi 80 kilometrů od Atén. "S ubytováním jsme spokojeni," uvedl Krumnikl. Práci chemici zahájí nácvikem součinnosti s místním záchranným systémem. Čeští vojáci budou spolupracovat se specialisty z Itálie, Maďarska, Španělska a Polska, kteří patří do liberecké protichemické jednotky rychlé reakce NATO. Tento mnohonárodní prapor vznikl loni 1. prosince a skládá se z více než 500 specialistů z 11 evropských zemí, USA a Kanady. Na bojiště nebo k průmyslové a přírodní katastrofě se musí dostat v rozmezí od pěti do 20 dnů. Přibližně polovinu mužstva tvoří Češi. O výcvik praporu se starají především čeští odborníci. Dopravu jednotky do Atén hradí Severoatlantická aliance, Řecko uhradí pobyt vojáků a česká strana jejich platy. Celkem se náklady vyšplhají na 30,3 milionu korun.