Volba pražského primátora se kvůli demonstracím protáhla

Volba pražského primátora se protáhla. Důvodem byly protesty občanů proti koalici ODS a ČSSD, která si rozdělila místa ve vedení metropole. Demonstranti několikrát narušili ustavující zasedání zastupitelstva a vynutili si jeho opakované přerušení. Stovky odpůrců koaliční smlouvy se už ráno shromáždily před radnicí a desítky jich pronikly do jednacího sálu mezi zastupitele, kde hlasitě dávali najevo odpor k nadvládě ODS a ČSSD nad Prahou. Lidé křičeli "Palermo", "Hanba", "Je to podvod", "My chceme Tůmu" či "Ať žije Havel". Přinesli si i transparenty. Právě exprezident Václav Havel, který je v Česku symbolem odporu proti komunistické totalitě, přišel demonstranty podpořit. Řekl, že cílem koalice ODS a ČSSD je asi zakonzervovat "staré poměry" na magistrátu a lidé jsou právem pohoršeni. Doufá, že magistrát bude po demonstraci opatrnější a uvědomí si, že Pražané poměry ve městě sledují.

Demonstranti pokračovali v protestu i odpoledne. Když zastupitelé skládali slib, z obecenstva zaznívaly proti jednotlivým politikům výkřiky "hanba" nebo "fuj". Protestujícím proti koalici bylo umožněno přečíst před sborem petici. "Koalice se zprofanovala ještě předtím, než začala pracovat," uvedl jejich zástupce Marek Jehlička. Předseda pražské ODS Boris Šťastný připomněl privatizaci karlovarské Becherovky, v níž získala podíl podle něho výhodně firma nynějšího předsedy TOP 09 Schwarzenberga, ač prý ani nesplnila podmínky a nedala nejlepší nabídku. Podíl v Becherovce měla i Patria Finance Zdeňka Bakaly, v níž býval hlavním ekonomem pražský lídr TOP 09 Zdeněk Tůma.

První místopředseda TOP 09 Kalousek označil demonstraci za projev občanské nespokojenosti, který vychází z oprávněného pocitu, že dohoda na pražské radnici je nemravná. Premiér a šéf ODS Petr Nečas uvedl, že demonstranti mají právo na nesouhlas s dohodou na pražské radnici, ale jednání by neměli blokovat. Zopakoval, že by raději viděl pravicovou vládu v Praze, avšak Bohuslav Svoboda by měl dostat šanci.