Vrátí Hadamczik českému hokeji úspěchy?

Alois Hadamczik, foto: ČTK

Česká hokejová reprezentace má staronového trenéra. Po nadcházejícím MS v Německu vystřídá Vladimíra Růžičku u kormidla Alois Hadamczik. Zda se jedná o dobrou volbu jsem zjišťoval u někdejšího reprezentanta a současného hokejového experta Martina Hostáka.

Když se podíváme na posledních šest sezón, tak je to střídání Růžička - Hadamczik a opět Růžička - Hadamczik. Jsou to vyvolení trenéři? Nemá český hokej další kvalitní trenérské zástupce, kteří by je mohli nahradit?

Alois Hadamczik,  foto: ČTK
"Určitě by kvalitní zástupce našel. Pro mě jsou jimi např. Vladimír Vůjtek, Václav Sýkora i Miloš Říha. Rozhodně časem dorostou i další, pro mě by byl zajímavým adeptem i Antonín Stavjaňa. Teď je situace, kdy český hokej nemá úspěchy a hraje na jistou kartu. Proto přišla volba na Aloise Hadamczika, který již má reprezentační zkušenosti."

A je to podle vás v tuto chvíli ideální volba?

"Těžko říct, z pohledu výkonného výboru jistě ano, když byli všichni pro. Já bych se nebál zariskovat a vyzkoušet někoho nového. Ale Hadamczik je vyzkoušená varianta, český hokej potřebuje úspěch jako sůl, tak doufejme, že se mu to podaří."

Když jste říkal, nebál bych se zariskovat, koho vy sám byste navrhl?

"Já bych volil Václava Sýkoru."

Finále play off hokejové extraligy - 4. zápas,  uprostřed Alois Hadamczik,  foto: ČTK
V poslední době bylo stále více slyšet volání po zahraničním trenérovi. Jak byste hodnotil tuto variantu?

"Osobně si myslím, že v ČR máme dostatek erudovaných trenérských odborníků, takže bych to se zahraničním trenérem nehrotil. Co rozhodně není na škodu, je vzít sem zahraničního experta k mládeži, tak jak to udělal Sláva Lener s tím Švédem."

Právě Slavomír Lener nyní povolal zahraniční trenéry k mládežnickým výběrům a navíc u nich budou působit i profesionální trenéři z ČR. Lener v souvislosti s tím hovořil o tom, že by se Česko mohlo vrátit do špičky v horizontu 5 až 10 let. Není to dlouho?

"Mládežnický hokej je běh na dlouhou trať. Nemůžeme si myslet, že tam dáme profesionální trenéry a příští rok bude medaile. Mládežnický hokej se vyvíjí a buduje a tím, jak se ten vývoj u nás zastavil, tak bude trvat klidně pět i více let, než se ten český hokej zase dá dohromady."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio