Vratislav Kulhánek povýší z představenstva Škody Auto do čela dozorčí rady

Vratislav Kulhánek stane k 1. říjnu v čele dozorčí rady Škody Auto. Po sedmi letech ve funkci předsedy představenstva se tak posune na samotný vrchol firemní hierarchie. Na místě předsedy představenstva mladoboleslavské automobilky ho nahradí dosavadní předseda dozorčí rady Detlef Wittig, sdělil ČTK mluvčí Škody Vladimír Šulc. Na jmenování Kulhánka do čela dozorčí rady Škody Auto se shodli zástupci mateřského koncernu Volkswagen, řekl Jaroslav Černý z tiskového oddělení firmy. Důvod změny nechtěl komentovat. Vyjádření Volkswagenu ČTK zjišťuje. Kulhánek podle svých slov bude z nového postu moci více dohlížet na strategické směřování značky Škoda a na její budoucnost. "Povolání do dozorčí rady je pro mne pocta, cennější o to více, že přichází ve chvíli, kdy je Škoda Auto po letech tvrdé práce všech spolupracovníků stabilizovanou a prosperující firmou," uvedl v tiskovém prohlášení Kulhánek.

Vratislav Kulhánek byl předsedou představenstva Škody Auto od roku 1997. Za jeho působení vzrostl prodej vozů Škoda z tehdejších 373.000 až k hranici půl milionu vozů. Vedle práce ve Škodě Auto působí Kulhánek také v dalších vedoucích funkcích. Je prezidentem Sdružení automobilového průmyslu ČR, prezidentem Institutu členů správních orgánů, prezidentem Mezinárodní obchodní komory ČR a prezidentem Českého svazu ledního hokeje.

Mladoboleslavská automobilka vyznává takzvaný německý model řízení, kdy nejvýše postavenou osobou je předseda dozorčí rady, v níž vedle zástupců majoritního vlastníka Volkswagen AG a státu zasedají také reprezentanti zaměstnanců. Právě dozorčí radě se pravidelně zodpovídá představenstvo firmy.