Vrbík: Družstevníci mají mít při konkurzu přednost před věřiteli

Družstevníci, kteří již za byt zaplatili, by měli mít právo na bezplatný převod do osobního vlastnictví a v případě vyhlášení konkurzu by svými byty za závazky družstva neměli ručit. Věřitelé by tak již neměli být uspokojováni na úkor družstevníků. Novinářům to řekla bývalá poslankyně Unie svobody Hana Marvanová a nezařazený poslanec Tomáš Vrbík, který sněmovně předloží pozměňovací návrh k novele zákona o konkurzu a vyrovnání.

Před úřadem vlády ve středu kvůli legislativním nedostatkům, které se týkají převodu bytů, demonstrovali vlastníci bytů ze zkrachovalého bytového družstva Kavčí skála z Říčan u Prahy a pražského družstva Hutmanka. Spor o převody bytů do vlastnictví se u říčanských družstevníků vede již sedm let a lidé stále nevědí, zda své byty budou muset znovu zaplatit. "Jednou nabytá práva družstevníků není možné popřít a dát za pravdu jen věřitelům," řekla Marvanová, která se na pozměňovacím návrhu podílela.

Bezplatný převod bytů do vlastnictví družstevníkům, kteří byt zaplatili, umožňuje zákon o vlastnictví bytů. Zákon o konkurzu a vyrovnání však takové ustanovení v současnosti nemá. Právní mezera tak vede k nejistému postavení družstevníků.

Bytové družstvo Kavčí skála zkrachovalo v roce 1998. Kvůli mnohamilionovým dluhům, za které údajně může bývalé vedení, nyní zhruba 400 vlastníkům hrozí, že za své byty budou muset znovu zaplatit. Podle správce konkurzní podstaty ale družstevníci o problémech družstva věděli a byty si chtěli rychle převést do osobního vlastnictví, aby se vyhnuli následkům konkurzu. Jejich byty tak podle něj do konkurzní podstaty patří. Premiér Stanislav Gross slíbil družstevníkům, že podpoří legislativní změny vedoucí k jasným pravidlům převodu bytů do osobního vlastnictví.