Vstupné na Pražský hrad zdražuje

Pražský hrad

Od příští soboty, tedy 16.března, čeká návštěvníky Pražského hradu nepříjemné překvapení. Správa této prvořadé historické památky se totiž rozhodla zvýšit cenu vstupného. Místo současných 120 korun zaplatí lidé za kompletní prohlídku historických budov o 100 korun více. Tedy 220 korun. Více Jaromír Marek.

Ročně navštíví areál Pražského hradu, který je, díky své rozloze zapsán v Guinnessově knize rekordů jako vůbec největší hradní areál na světě, asi pět milionů lidí. Asi jeden milion lidí si přitom koupí vstupenku do některé ze zpoplatněných částí hradu. Důvody, které vedly ke změně dosavadního systému vystvětlil Radiu Praha ředitel Správy Pražského hradu, Zdeněk Synáček.

"Abychom částečně omezili přetížení některých prostor na Hradě, které je díky vysokému zájmu turistů neúnosné. Zároveň chceme zvýšit příjmy, abychom je mohli zpětně investovat do údržby areálu."

Správa Pražského hradu nyní připravila tři prohlídkové okruhy, které se liší počtem navštívených objektů a samozřejmě i cenou. Největší prohlídkový okruh, bude zahrnovat čtyři objekty: katedrálu svatého Víta, Starý královský palác, baziliku svatého Jiří a Prašnou věž. Navíc se tento okruh rozroste o Daliborku a Zlatou uličku.

Zejména zpoplatnění návštěvy Zlaté uličky se setkalo s velkou kritikou, dosud byla tato část Pražského hradu veřejnosti volně přístupná. Nyní zaplatí návštěvníci při vstupu do Zlaté uličky 40 korun. Rozhodnutí o zavedení vstupného zdůvodnila vedoucí oddělení turistického ruchu při Správě Pražského hradu Jana Kučerová. Hlavní důvod je snaha snížit enormní počty návštěvníků v těchto stísněných prostorách.

"Uzavření Zlaté uličky bylo jediné řešení. Spousta cestovních kanceláří si dříve žádné vstupenky nekupovala. Jen se svými zákazníky proběhli areálem, vstoupili do Chrámu sv.Víta a prošli Zlatou uličkou. Takto budeme moci alespoň trochu regulovat tok návštěvníků. Zlatá ulička je bonbónek při východu z Hradu, rarita. Když teď do ní zaplatí návštěvníci vstupné, možná si ji lépe prohlédnou, udělají si na návštěvu více času."

Provoz Pražského hradu stojí ročně přes čtvrt miliardy korun a na rekonstrukce a opravy se vynaloží přes sto milionů. Zhruba stejná částka se vybere na vstupném. Se zavedením nových cen vstupného se Pražský hrad zařadí mezi české památky s nejdražším vstupem a přiblíží se k cenám ostatních evropských památek. Přibližně stejnou částku jako na Pražském hradě zaplatí návštěvník Versailles, Louvru nebo Královského paláce v Madridu.