Vybíráme z krajanského tisku

Krajanský tisk, ilustrační foto

Po čase se opět podíváme na stránky krajanských novin a časopisů.

Zatím poslední, prosincové číslo vídeňských Svobodných listů píše o mikulášských zábavách, které proběhly v předvánočním čase ve vídeňských krajanských spolcích, například v Sokole nebo v divadelním spolku Vlastenecká omladina. Informují také o návštěvě prezidentského kandidáta Miloše Zemana ve Vídni, kde se mimo jiné sešel i s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem.

Zeman po schůzce uvedl, že se ptal rakouského prezidenta na jeho zkušenosti s přímou volbou. Heinz Fischer Zemana osobně podpořil ve volbách v r. 1996. Miloš Zeman se ve Vídni setkal i s někdejším sociálnědemokratickým kancléřem Franzem Vranickym. Ten si vzpomněl na společná setkání v době, kdy byli oba ve svých zemích premiéry. Zeman byl podle něj zodpovědným předsedou vlády, mezinárodně respektovanou osobou, a navíc je spojovaly i stejné názory na Evropskou unii.

Dvojčíslo Klubu, kulturního měsíčníku Čechů a Slováků v Rakousku, z konce loňského roku znovu informuje o kulturních a společenských akcích, které tento krajanský spolek pořádá. 29. ledna například v cyklu Úspěšní vídeňští Češi představí baletního mistra a pedagoga prof. Karla Musila, bývalého sólistu Státní vídeňské opery. Kromě mnoha informací z kultury, vědy a ekonomiky přináší také další fejetony Pavla Kohouta, několik článku o vídeňském Sokole nebo krátkou zprávu o nedávné návštěvě prezidenta Václava Klause ve Vídni. Na závěr se ještě vrací k loňskému setkání zahraničních Čechů v Praze při Dnech české státnosti. Dvojčíslo obsahuje i volně vloženou přílohu se čtením na Vánoce.

6. číslo Polygonu, českého zahraničního časopisu, přináší jako obvykle řadu úvah na politická, společenská i ekonomická témata. Vlastimil Podracký se tu například zamýšlí nad tím, zda by vůbec v r. 1918 vzniklo samostatné Československo, pokud by rakouská monarchie nabídla Čechům větší samostatnost. Ukázku z připravované knihy o manželech Škvoreckých tu publikuje spisovatel Ota Ulč a je tu i ukázka z kniha Vídeň je Vídeň, ale bez Čechů by to nebylo vono, kterou napsal český exilový výtvarník ve Vídni Jan Brabenec. Advokát Milan Hulík publikuje další, už 62. příběh české justice, ale i dopis Václavu Havlovi. A nechybějí tu vtipná zamyšlení publicisty žijícího v Německu Luďka Frýborta.

Obálka knihy Vídeň je Vídeň,  ale bez Čechů by to nebylo vono | foto: Nakladatelství Primus

A na závěr ještě zalistujeme posledními čísly Jednoty, časopisu českých krajanů v Chorvatsku. Pravidelně informuje o akcích české krajanské menšiny, festivalech, výstavách, vánočních a mikulášských besídkách v závěru loňského roku atd. První letošní číslo má ale také rozhovor s dlouholetou předsedkyní Svazu Čechů v Chorvatsku Lenkou Janotovou, nazvaný Menšina je především záležitostí srdce, a trochu také rozumu. Vyplývá z něj mimo jiné, že podle posledního sčítání obyvatelstva v Chorvatsku českých krajanů v této zemi ubývá. Jejich počet nedosahuje ani 9700 osob. Lenka Janotová pro to má vysvětlení: Chorvatsko nesousedí s Českou republikou, historické události nikoho nezavazují, komunikace mladých rodičů s dětmi tíhne pod společenským tlakem k chorvatštině, a být Čechem není v chorvatské společnosti dostatečně cool. Uvádí ale také, že mnohé české krajanské spolky mají za sebou téměř stoletou tradici, překonaly válečné svízele i bídu. Lenka Janotová proto věří, že překonají i současné problémy s poklesem českých krajanů nebo neblahými dopady hospodářské situace na činnost menšin.