Výbor pro zachování židovských hřbitovů v Evropě žaluje u evropského soudu český stát pro porušování lidských práv

Výbor pro zachování židovských hřbitovů v Evropě, ve kterém jsou sdruženi významní představitelé evropské i izraelské židovské obce, podal žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Žaloba se týká židovského pohřebiště v pražské Vladislavově ulici. Novinářům to řekla právní zástupkyně výboru Šimona Mašková. Více už Kateřina Brezovská...

Členové výboru na čtvrteční tiskové konferenci kritizovali návrh České pojišťovny, které pozemek s pohřebištěm z patnáctého století patří, a která na něm chce postavit svou administrativní budovu. Spor o hřbitov v březnu řešila také česká vláda, která rozhodla, že kosterní pozůstatky budou kulturní památkou a budou zabetonovány do sarkofágu, který se stane součástí administrativní budovy. Představitelé Židů tehdy s tímto vládním rozhodnutím souhlasili. Výbor ale dnes toto rozhodnutí považuje za porušení práva na svobodné vykonávání náboženských úkonů, které zaručuje Evropská úmluva o lidských právech. Podle výboru dochází ke zneuctění hřbitova, který představuje pro Židy svatou půdu. Výbor žaluje u evropského soudu český stát pro porušování lidských práv. Zároveň žádá soud, aby zastavil stavbu budovy České pojišťovny. Člen výboru Herschel Glück nevyloučil ani demonstrace za zachování hřbitova: "Rabíni doufají, že tuto cestu nebudou muset upřednostnit před řešením v míru a v klidu, ale pokud nebude už žádné jiné cesty, je možné, že se k ní uchýlí."

Představitelé české vlády žalobu výboru označili za neopodstatněnou. Mluvčí ministerstva kultury Dita Fuchsová řekla, že lokalita není hřbitovem, ale jde o bývalé pohřebiště zrušené v roce 1478: "Žaloba by se tedy musela týkat všech staveb, které na tomto místě od roku 1478 stály. Česká pojišťovna staví v současné době svůj objekt administrativní budovy na pozemku, na kterém provedla demoliční práce nikoliv související se zrušením hřbitova, ale se stavbami dříve již postavenými. A to v souladu s českými zákony."

S tímto názorem souhlasí i místopředseda vlády Pavel Rychetský. Podle něj "absolutně nehrozí žádné riziko", že by soud zastavil stavbu, která je v souladu s vnitrostátním právem a která je na soukromém pozemku. Ještě dodejme, že proti zastavění hřbitova, protestovali rabíni na několika demonstracích v Praze i před českými ambasádami v cizině.