Výborný se vzdal poslaneckého mandátu i lidovců, aby se stal ústavním soudcem

Miloslav Výborný se právě stal ústavním soudcem, foto: ČTK

Ústavním soudcem stal Miloslav Výborný. Aby mohl zastávat tuto funkci, musel se vzdát svého poslaneckého mandátu a členství v KDU-ČSL. Bude opravdu nezávislým soudcem?

Miloslav Výborný se právě stal ústavním soudcem,  foto: ČTK
Jednapadesátiletý Miloslav Výborný působí v politice už od roku 1990 jako poslanec za křesťanské demokraty. Jeho politická kariéra byla završena před sedmi lety, kdy se stal ministrem obrany. Poté působil jako předseda mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny, dodnes stál v čele ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny. Málokdo ví, že dosud zastával i funkci starosty v Heřmanově Městci. V roce 2003 byl jmenován členem správní rady Univerzity Pardubice. Za komunistů do roku 1989 pracoval v advokacii, nejprve jako advokátní koncipient, poté jako advokát, vždy v Chrudimi. Nelze než konstatovat, že Výborný se stal po revoluci v roce 1989 tvrdým politikem, který soudě podle jeho kariéry, dokázal vždy brilantně prosadit své zájmy a udržet se na volitelných místech kandidátky křesťanských demokratů. Slib ústavního soudce složil do rukou prezidenta ČR Václava Klause.

Václav Klaus přijal slib nového ústavního soudce Miloslava Výborného,  foto: ČTK
"Pevně věřím, že se úlohy, která vám byla svěřena, úspěšně zhostíte. Stal jste se prvním navrženým a jmenovaným ústavním soudcem v mém složitém hledání devíti ústavních soudců. Musím říci, že jste byl pro mě tím nejjednodušším objektem tohoto hledání. Věřím, že nikdo z nás, kteří jsme v tomto sále, se ve vás nezklame a já vám skutečně přeji, aby se vám tato práce dařila, abyste ji vykonával rád."

Miloslava Výborného jsem zachytil ještě před ceremoniálem u brány do Pražského hradu a zeptal jsem se ho, co ho na funkci ústavného soudce láká.

"Tady nejde o to, že by mě něco lákalo. Navrhl mě prezident do této funkce a senát tento návrh schválil. Nejde o to, že bych o něco usiloval. Vážím si toho návrhu i toho schválení."

Vstupujete do této funkce s nějakými ideály a představami. Těšíte se na tuto pozici?

"Kdybych tuto pozici odmítal, tak bych odmítl tuto nominaci. Já ji neodmítal. Uvidíme v příštích letech jakým způsobem se vypořádám s funkcí ústavního soudce."

Změní se nějakým způsobem váš život?

"No tak jistě. Když se změní práce, tak se mění i život, to je přece jasné. Nevím co máte na mysli. Samozřejmě musel jsem opustit všechny veřejné funkce, členství ve straně, ale zůstanu dál bydlet v Heřmanově Městci, jestliže jsem dojížděl do Prahy, nyní budu dojíždět do Brna."

Miloslav Výborný nyní obsadí na deset let v patnáctičlenném Ústavním soudu místo, které se uvolnilo v únoru po rezignaci bývalého předsedy soudu Zdeňka Kesslera. Kessler z Ústavního soudu odešel ze zdravotních důvodů.