Armáda má další korupční skandál - úplatky za opravy vojenských letišť

stihacka2.jpg
0:00
/
0:00

Opravy vojenských letišť a letištní techniky provázela koncem 90. let korupce. Kvůli zmanipulovaným zakázkám policie vyšetřuje jedenáct lidí, z toho osm vysokých armádních důstojníků. Kriminalisté je podezírají, že za úplatek a bez výběrového řízení přidělili zakázky za téměř půl miliardy korun. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Vojenské padáky, štábní informační systém nebo gripeny - všechny tyto nákupy pro Armádu ČR zřejmě provázela korupce. Nejnovější kauzou, kterou policie zveřejnila toto pondělí, jsou zmanipulované veřejné zakázky na opravy vojenských leteckých základen po celé republice. Policie podezírá osm vysokých armádních důstojníků a jednoho civilního zaměstnance armády, že v letech 1997 - 1999 za úplatky přidělovali stamilionové zakázky dvěma předem vybraným firmám. Policisté vyšetřují i dva zástupce těchto firem:

"Jsou to firmy, které dodávaly armádě opravy letišť, letištní a letecké techniky,"

upřesnil pražský státní zástupce Martin Omelka. Veronika Dumková z útvaru odhalování korupce a finanční kriminality k tomu dodává, jak byly tendry zmanipulované:

Miroslav Kalousek
"Například na jaře byly provedeny stavební úpravy letiště a teprve na podzim proběhlo výběrové řízení na tuto zakázku."

Vysocí armádní důstojníci za přidělení armádních zakázek bez tendru údajně získávali úplatky. Podle Televize Nova podezření padá i na člena velitelství vzdušných sil Karla Židlického:

"Nikdo, koho se tato kauza týká, již u armády nepracuje,"

uvádí však mluvčí Vojenské policie Jan Čermák. Ve skutečnosti není podezření z korupce v této kauze nijak nové. Policie případ vyšetřuje od roku 1999 a žaloba byla podána už dvakrát. Soud ji ale podle státního zástupce Martina Omelky pokaždé vrátil. V období, kdy mělo k manipulaci armádních zakázek docházet, stáli v čele resortu ministři obrany Miloslav Výborný, Michal Lobkowitz a Vladimír Vetchý. Ekonomickým náměstkem byl v letech 1993 až 1998 současný ministr financí Miroslav Kalousek.

"Já o této kauze nemám absolutně žádné informace,"

tvrdí dnes ministr Kalousek. Stejně se vyjádřil i exministr obrany Miloslav Výborný. Za úplatkářství a manipulaci se zakázkami na opravy letišť za celkem 482 milionů korun hrozí obviněným až pětiletý trest. Česká armáda v současné době využívá několik leteckých základen, například v Čáslavi, v pražských Kbelích, v Náměšti nad Oslavou nebo v Přerově.

Dalším korupčním skandálem, o kterém v těchto dnech informovala média, je podezření z korupce při nákupu a později pronájmu vojenských stihaček gripen. Na případ upozornila švédská veřejnoprávní televize. Její reportéři například skrytou kamerou natočili rozhovor s bývalým ministrem zahraničí Janem Kavanem, podle něhož mohly úplatky od zahraničního konsorcia přijmout až desítky lidí v Česku. Jan Kavan ovšem později tyto informace popřel.