Vybudovat studnu v Guineji – složitá záležitost, se kterou budou pomáhat i Češi

Foto: oficiální facebook spolku OliMali

Pitná voda je v Guineji velmi ceněnou surovinou a spousta lidí má k jejímu zdroji i několik kilometrů. Vodu většinou nosí ženy a děti. S přístupem k pitné vodě chtějí obyvatelům západoafrické země pomáhat také Češi.

Ondřej Šípka,  foto: archiv OliMali
S projektem budování studní v Guineji přišel spolek OliMali, říká jeden z jeho členů Ondřej Šípka:

"Projekt se jmenuje Kapka života a jeho cílem je vrtat studny s pitnou vodou v oblasti africké Guiney. Lidé v dané oblasti mají problém vůbec vodu sehnat. Pokud ji k dispozici mají, tak je v mnoha případech zdravotně závadná. My chceme, pomocí vrtání studní, zprostředkovat studnu s pitnou vodou, aby tamní lidé nemuseli docházet pro vodu mnohdy až 10 km."

Vybudovat studnu v Guineji není prý vůbec jednoduchá záležitost. Tam, kde je to možné, si ji místní už vykopali sami. Ručnímu kopání ale mnohdy brání nepříznivé geologické podloží a také to, že voda se nachází ve velkých hloubkách. Studny, které tam čeští dobrovolníci vyvrtají, budou určeny osadám v nejchudších oblastech a také organizacím, které se věnují sociální činnosti, zdravotnictví nebo vzdělávání. Studny by tak měly vzniknout u škol, zdravotních středisek nebo třeba sirotčinců.

Foto: oficiální facebook spolku OliMali
Guinea byla zvolena i kvůli tomu, že je dobře dostupná, a to hlavně pro dovoz a následnou přepravu potřebné techniky. Lidé z OliMali mají s budouváním studní zkušenosti:

"V rámci projektu Kapka života, má kolega Patrik Kutaj předchozí zkušenosti s vrtáním studní na Haiti, které bylo tehdy postiženo zemětřesením. Tam se podařilo navrtat několik desítek studní, které se dnes běžně využívají. Právě těchto zkušeností bychom rádi využili i v Guineji."

Pomáhat chce spolek i na Ukrajině

OliMali pomáhá také na Ukrajině,  foto: oficiální facebook spolku OliMali
Pro spolek OliMali není projekt Kapka života tím jediným, kterým se zabývá. Pomáhat by dobrovolníci chtěli také na Ukrajině.

"Tam máme projekt gway. Je to projekt, v rámci kterého se snažíme věnovat čas dětem ze sociálně slabších rodin. Chceme, aby svůj čas využívali efektivně a správně, aby se věnovali i nějakým volnočasovým aktivitám."

Co se týče Afriky, sdružení OliMali by se rádo nezastavilo "jen" u vrtání studní. Podle svých internetových stránek je jejich vizí trvalá česká rozvojová pomoc ve střední Africe, zaměřená i např. na vzdělávání. Pomáhat by chtěli do doby, než se místní lidé budou schopni obejít bez nich.