Vyplácení nemocenské v prvních dnech probere mimořádná tripartita

Foto: Kateřina Křenová, archiv ČRo

Tripartita v pondělí projedná návrh hnutí ANO, aby zaměstnavatelé vypláceli nemocenskou od 1. do 11. dne nemoci. Nyní proplácejí 4. až 14. den. Náklady firem by vzhledem ke stejnému počtu proplácených dnů zůstaly stejné, ale lidé by od firem dostali peníze i za první dny stonání. Nyní za první tři dny nemoci nedostávají nic.

Foto: Kateřina Křenová,  archiv ČRo
Po uplynutí 11 dnů nemoci by na sebe náklady vzaly pojišťovny. Mimořádné jednání tripartity s premiérem Andrejem Babišem (ANO) si vyžádala Hospodářská komora, podle které plán nevyřeší problém nárůstu fiktivní nemocnosti, přičemž náklady ponesou zaměstnavatelé i stát. Odbory návrh vítají.

"Zaměstnanec by na tom byl lépe, protože by měl zaplaceny všechny dny," uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák obnovu náhrady odmítá: "Myslím si, že řada firem už tohle vyřešila, má sick days, běžnou dovolenou navíc, práci z domova, poskytnutí náhrad. Trvám na tom, aby byla svolána mimořádná tripartita předtím, než bude programové prohlášení."

ANO se svou variantou přišlo kvůli vyjednáváním o vládě se sociálními demokraty, kteří na zrušení karenční doby trvají. Poslanci ČSSD dříve předložili návrh, který počítá s tím, že by zaměstnanci dostávali i v prvních třech dnech 60 procent platu. Babiš prohlásil, že chce hledat řešení, které bude mít co nejmenší dopad na ekonomiku.


Zisk energetické firmy ČEZ loni vzrostl meziročně o 30 procent na 19 miliard korun

Foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo
Zisk největší české energetické společnosti ČEZ loni vzrostl o 30 procent - konkrétně na 19 miliard korun. Polostátní podnik těžil hlavně z jednorázových příjmů - nejvíc peněz získal z prodeje podílu v maďarské firmě MOL, a to 4 a půl miliardy korun. Firma dále utržila peníze z prodeje nemovitostí v Praze - konkrétně přes miliardu korun. Přestože pokles cen elektřiny pokračoval i v minulém roce, ČEZu se podařilo navýšit výrobu, takže proudu prodal víc. Zvýšila se nejen výroba elektřiny z tradičních zdrojů, meziročně stoupla i produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů. Ta byla oproti předchozímu roku dokonce o čtvrtinu vyšší.

Management ČEZu zatím výši dividendy nenavrhl. Zatímco loni vyplatila firma na jednu akcii 33 korun, letos by si vzhledem k dobrým výsledkům mohli akcionáři polepšit. Výsledky ČEZu jsou důležité nejenom pro soukromé akcionáře, ale taky pro ministerstvo financí. Necelých sedmdesát procent ve firmě totiž vlastní stát a ČEZ tak významně přispívá do státního rozpočtu.


Skupina PPF kupuje čtyři další telekomunikační společnosti na Balkáně a v Maďarsku

Foto: Bjoertvedt,  CC BY-SA 3.0
Investiční skupina PPF kupuje další mobilní operátory. A to od norské společnosti Telenor. Celý obchod vyjde firmu v přepočtu na téměř 71 miliard korun. Svoje působení v telekomunikacích tak skupina nejbohatšího Čecha Petra Kellnera rozšíří nově o Balkán a taky Maďarsko. V současnosti společnost vlastní přes 80 procent ve společnosti O2 v Česku a na Slovensku.

Pokud dá regulátor transakci zelenou, přejde část firmy Telenor do rukou českého podnikatele pravděpodobně už letos v červnu. V Bulharsku, Maďarsku, Černé Hoře a Srbsku využívá služeb Telenoru přes devět milionů lidí. V Česku a na Slovensku má operátor O2 dalších zhruba sedm milionů mobilních zákazníků. Záměrem skupiny PPF je stát se středně velkým operátorem v Evropě.


V Česku rychle přibývá rizikových internetových obchodů

Foto: Mediamodifier,  Pixabay / CC0
V Česku rychle přibývá rizikových internetových obchodů. Vyplývá to z informací České obchodní inspekce (ČOI). Zatímco v letech 2015 a 2016 inspekce zveřejnila ročně varování před čtyřmi rizikovými e-shopy, loni to bylo již 131 internetových obchodů. Nárůst počtu rizikových e-shopů souvisí i s přesunem kritizovaných předváděcích akcí právě na internet, potvrzuje mluvčí inspkce Jiří Fröhlich:

"Všechny rizikové weby mají jedno společné. Jsou anonymní. Nikde v kontaktech, ani v obchodních podmínkách nenajdete IČO, ani jméno a adresu provozovatele. Anonymní ale zůstávají také pro Českou obchodní inspekci, a proto jediné, co můžeme udělat, je varovat před nimi."

Tomáš Hüner,  foto: Tomáš Adamec,  archiv ČRo
Podobný problém s podvodnými weby přitom řeší prakticky celá Evropa, uvedl ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO). Seznam rizikových e-shopů najdou spotřebitelé na stránkách České obchodní inspekce. V ČR loni přibylo meziročně 3900 e-shopů, celkem jich tak bylo 40.100. V Česku je tak v přepočtu na obyvatele nejvíce e-shopů v Evropě. Podíl českých internetových obchodů na maloobchodních tržbách loni poprvé překročil deset procent.


Eurostat: Chudobou je v Česku ohrožena víc než čtvrtina seniorek

Foto: archiv ČRo - Radia Praha
Chudobou je v Česku ohrožena více než čtvrtina seniorek nad 65 let, které žijí samy, ze seniorů to přitom je devět procent. Data z Eurostatu na tiskové konferenci k české účasti na zasedání komise OSN pro postavení žen sdělila její účastnice Taťána Gregor Kuchařová, jejíž nadace se práci se seniory věnuje. Podle ministra spravedlnosti a pro lidská práva Roberta Pelikána (ANO) je narovnávání odměňování žen a mužů jednou z priorit současné vlády.

České ženy mají o 18 procent nižší důchody než muži. Podle údajů odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády byl průměrný starobní důchod 12.661 korun u mužů a 10.400 korun u žen. Seniorky podle loňských dat ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu práce ČR pobíraly téměř pětinu příspěvků na bydlení.


Život v Praze podražil

Foto: Kristýna Maková,  archiv ČRo - Radia Praha
Praha poskočila v žebříčku nejdražších měst pro život. Britská analytická společnost Economist Intelligence Unit dlouhodobě sleduje, jak drahý je život ve zhruba 130 městech po celém světě. Praha nyní obsadila 82. příčku, ale za poslední rok patří k největším skokanům. Posunula se totiž o třináct míst vzhůru, tedy směrem k nákladnějšímu životu.

"Do značné míry je to dílem posilující koruny, protože koruna po uvolnění intervenčního režimu posílila o více jak šest procent. Působí i vyšší inflace. Inflace v Česku byla v uplynulém roce v průměru vyšší než v zemích eurozóny," vysvětluje Jan Bureš, hlavní ekonom společnosti Patria Finance.

Dalším faktorem jsou rostoucí ceny pražských nemovitostí. Ty stojí zhruba 96 tisíc korun za metr čtvereční. Nejdražším městem pro život je už pátým rokem v řadě Singapur. O druhou a třetí příčku se dělí Curych a Paříž.


V Česku je na pět set nevyužívaných lokalit uvnitř měst, které by byly vhodné k zástavbě

Areál bývalého Nuselského pivovaru,  foto: VitVit,  CC BY-SA 4.0
Více než polovina Pražanů se přiklání ke stavbě na tak zvaných brownfieldech - tedy už dříve zastavěných ale dnes nevyužívaných pozemcích v centrech měst. Vyplývá to z průzkumu Sdružení pro architekturu a rozvoj. A taková místa jsou stále oblíbenější i mezi developery. Mnohde je to jediná příležitost, jak postavit nové byty v širším centru. Nejvíc brownfieldů je v Praze a Brně. Jenže výstavba na takových místech bývá výrazně dražší než na okrajích měst. A to se projeví i v konečných cenách bytů a kanceláří.

Například společnost Penta Real Estate dokončuje výstavbu Waltrovky na Praze 5 - na místě, kde byla dříve továrna na výrobu leteckých motorů. Nově se chystá na výstavbu nové čtvrti na Praze 4, v areálu bývalého Nuselského pivovaru. Proč si taková místa vybírá, vysvětluje ředitel pro komerční výstavbu společnosti Pavel Streblov:

Nákladové nádraží Žižkov,  foto: Štěpánka Budková
"Kromě toho, že jsou umístěny v širším centru města, a jsou napojené na dopravu, tak bych řekl že estetickou výhodou je, že většinou jsou to území která mají duši. Často jsou tam historické stavby, které se dají zakomponovat do nové výstavby."

Další developer Central Group v Praze plánuje výstavbu v severní části pozemků nákladového nádraží Žižkov. Výstavba nové čtvrti se zhruba dvěma a půl tisíci bytů by měla začít v roce 2019 nebo 2020. Jenže stavby na brownfieldech jsou o desítky, někdy až o stovky milionů dražší než ty na zelené louce. Vyšší náklady se pak promítají i do konečných cen bytů nebo kanceláří. Kupující jsou ale ochotni si připlatit.