Výročí narození Přemysla Pittra připomíná výstava v Pedagogickém muzeu J.A.Komenského

Premysl Pitter

Letos uplyne 115 let od narození Přemysla Pittra, v Pedagogickém muzeu Jana Amose Komenského v Praze, kde je uložen Pittrův archiv, připravili při této příležitosti výstavu s názvem Evropský humanista Přemysl Pitter. Provede nás po ní její autor Eduard Šimek.

"Je to výstava, která shrnuje jednak životní osudy Přemysla Pittra a jednak, to bych zdůraznil, podtrhuje jeho významnou humanistickou úlohu v období 20. století, kdy byl skutečně tím mužem tolerance a humanity, ochráncem pronásledovaných, zubožených lidí atd. Výstava je založena na bohatém materiálu, který je uložen v archivu Přemysla Pittra a Olgy Fierzové, jsou vybrány dokumenty jak obrazového charakteru, tak přirozeně řada písemností, rukopisů Přemysla Pittra i řada knižních publikací, jejichž byl autorem."

Přemysl Pitter
Můžeme se spolu podívat na nějaké nejzajímavější exponáty výstavy?

"Jistě. Stojíme-li u prvé vitríny výstavy, tak bych upozornil např. na vysvědčení, která zde máme vystavena..."

Jaký byl Přemysl Pitter žák?

"Tady když se podíváme na vysvědčení z páté obecné, tak se dovídáme, že z počtů byl hodnocen jako dobrý, z jazyka vyučovacího velmi dobrý a velmi dobrý byl také z náboženství. Hned vedle těch školních vysvědčení tady máme rukopis malého Přemysla Pittra, je z roku 1906, kdy se svým otcem navštívil Vídeň. Tady jsou zápisky, jak mladý Pitter ten pobyt ve Vídni zaznamenává, jak na něj město zapůsobilo apod. Je to opravdu takové slohové cvičení."

Tady už jsme u Milíčova domu...

Milíčův dům
"Ano, tady jsme u Milíčova domu, jehož vybudovaní byl jeden z vrcholů Pittrova snažení. Dům byl otevřen v roce 1933 jako takové sociálně-výchovné zařízení především pro děti, které přicházely z pražského Žižkova a v tom Milíčově domě trávily čas po školní docházce. Tomu jsme tady věnovali přirozeně více místa včetně toho, že tady ukazujeme i dobové hračky, se kterými se tam děti mohly setkávat, prezentujeme i zpěvníky, protože se tam hudbě věnovalo velmi mnoho pozornosti."

Kromě Milíčova domu se také výstava soustředí na akci "Zámky", při níž Pitter krátce po válce zachránil na 800 židovských a německých dětí, expozice také připomíná Pittrovy spolupracovníky, jeho aktivity v exilu nebo vyznamenání, kterých se mu za jeho činnost dostalo.

Výstava bude v pedagogickém muzeu otevřena do 11. července.