Výstava "100+1 uměleckých děl z dvacátého století" v pražském Domě u Černé Matky Boží

V pražském Domě u Černé Matky Boží byla zahájena výstava nazvaná "100+1 uměleckých děl z dvacátého století". Na tuto zajímavou expozici vás nyní pozve Josef Kubeczka.

Chronologický mezník přelomu století a tisíciletí zcela samozřejmě vybízí k ohlédnutím zpět a k bilancování. Co se na poli výtvarného umění odehrálo v dramatickém dvacátém století? S jakým vkladem umění do století vstupovalo a jaké dědictví předává tomu dalšímu? To vše jsou otázky, k nimž přelomová období vybízejí. Zmíněná výstava je jedním z pokusů, jak přispět k takové diskusi. Dejme však slovo autorce výstavy doktorce Aleně Potůčkové: V prvním patře výstavy je mimo jiné originální hrací stroj, jehož autorem je mladý umělec Petr Nikl, hledající kontakt s divákem, kterého se snaží vtáhnout do hry. Stroj se jmenuje Flip a je vyroben z mnoha nálezových předmětů. Autor na něm hraje sám, ale přidat se mohou i hosté. Velmi šťastným nápadem je i skutečnost, že návštěvníci výstavy mohou shlédnou i film, který připomíná významné okamžiky právě končícího století.

Jak se s výstavou "100+1 uměleckých děl z dvacátého století" vyrovnala její autorka doktorka Alena Potůčková se můžete v pražském Domě u Černé Matky Boží přesvědčit sami. Výstava totiž potrvá až do 11. února příštího roku.