Výstava představuje italské terakotové sochy od 15. století

Ve Šternberském paláci je ode dneška přístupná výstava nazvaná Sochy z hlíny, která představí italské plastiky z terakoty z doby 15. až 19. století. Národní galerie Praha je vybrala ze svých sbírek a v jednom ze svých paláců na Hradčanském náměstí je představuje do 26. března. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí galerie Eva Sochorová. Mezi exponáty je třeba i posmrtná maska či terakotové portréty aristokratů.

Sochy z hlíny se vytvářely již od starověku a vzestup tento materiál zažil v 15. století a počátkem 16. století. Důvodem byla dostupnost hlíny, relativně snadné a rychlé opracování a bohaté možnosti finální úpravy povrchu. Těšila se velké oblibě především ve Florencii, která v té době patřila k nejbohatším městům v Evropě.

Zhotovovaly se i portréty žijících osobností, včetně zástupců nejvyšší aristokracie. Příkladem této tvorby je podobizna Lorenza Medicejského. Sochař zvládl zachytit jeho osobité rysy včetně stop sečného zranění u kořene nosu, které Lorenzo utrpěl během atentátu v roce 1478.