Komenský nevypadá jako filozof pod prachem dějin. Představuje ho České centrum v Římě

Foto: Velvyslanectví ČR

Při procházce Římem můžete zabloudit na Palazzo Braschi, sídla Museo di Roma. Probíhá tu výstava o jedné z nejvýznamnějších osobností českých dějin, Janu Amosi Komenském.

Výstava symbolicky končí 15. listopadu, v den, kdy před 350 lety Komenský v Amsterdamu zemřel.

Kromě Českého centra v Římě se na výstavě podílelo Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě a společnost Vision Factory, která se starala o audiovizuální prvky.

"Když jsme vytvářeli scénář výstavy, byli jsme si vědomi toho, že Komenský, možná i díky tomu, že spadal spíše pod evangelický sever, není v Itálii příliš známý. Chtěli jsme se vyhnout školní výstavě a jít jinou, interaktivní cestou. Právě v tom nacházím největší kouzlo výstavy. Komenský je podle mého názoru představen velmi zajímavým způsobem a nevypadá jako filozof pod prachem dějin," uvedla ředitelka Českého centra v Římě Petra Březáčková.

Foto: Velvyslanectví ČR

Komenského socha na římské univerzitě

Výstava probíhá také za podpory českého velvyslanectví v Itálii, pro které je tento rok 'Rokem Komenského'. Kvůli pandemii však mnoho akcí čekalo omezení.

Foto: Velvyslanectví ČR

"Částečně jsme některé aktivity zachovali, například slavnostní odhalení Štursovy sochy Komenského na římské univerzitě, dále také konferenci k odkazu Komenského ve spolupráci s Univerzitou La Sapienza a Univerzitou Karlovou. Ale plánovaný koncert jsme museli zrušit. Musím říct, že zahájení výstavy bylo velice efektní. Uspořádali jsme videomapping, který měl neuvěřitelný ohlas i pro italská média."

I přesto, že Komenský není v Itálii příliš známý, nějaké vazby tu podle ředitelky Březáčkové přeci jen jsou.

"Myslím si, že Komenský je italskému publiku velmi blízký přes dílo Škola hrou. Tento rok je i 150. výročí narození Marie Montessori a myslím, že do jisté míry byla Komenského představa školy a výuky aplikovaná a rozvinutá právě Marií Montessori."

Foto: Velvyslanectví ČR

Komenského nadčasové pedagogické rady a přístupy ovlivňují systém vzdělávání i tři století po jeho smrti. O tom, že Komenský není mrtvý filozof, svědčí i anketa ministerstva zahraničí. 4. únor - den odchodu Jana Amose Komenského si vybrali za svůj významný den Češi v zahraničí.

V USA zřejmě existuje Komenského platinový prsten

Pravděpodobně stále existuje v USA dědičný platinový prsten, který předal Jan Amos Komenský jedné ze svých dcer. Informaci o tom mají v Památníku Bible kralické v Kralicích nad Oslavou.

Komenského potomek Gerta Kallika měla přijet do Československa v roce 1958. "Když se dozvěděla, že by originál mohl být zaměněn za kopii, ihned odjela," uvedla Monika Doležalová z Památníku Bible kralické. Podle dostupných zdrojů prsten zdědil další potomek, a měl by se nacházet v Kalifornii.

Foto: Velvyslanectví ČR