Výstava výtvarnice Květy Pacovské

pacovska1.jpg

V Muzeu Kampa, v areálu bývalých Sovových mlýnů v Praze, se chýlí k závěru výstava volné tvorby výtvarnice Květy Pacovské. Blíže informuje Evelina Himalová.

Absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové, žačka profesora Emila Filly, od roku 1961 do roku 2003 uskutečnila více než šest desítek samostatných výstav doma i v zahraničí. Vytváří trojrozměrné objekty, malby, grafiku i obrázkové knihy. V případě současné výstavy nejde o retrospektivu. To by v malém komorním prostoru ani nebylo možné, nemohly by v něm být zastoupeny všechny polohy její tvorby. Smyslem a cílem expozice je spíše naznačit vývojové souvislosti, vztahy mezi jednotlivými oblastmi. K vidění jsou zde grafiky, kresby a objekty, které využívají půvabu všedních předmětů tvořících strukturu reliéfu. Základní součástí výstavy je skupina kovových soch, v nichž hraje podstatnou roli vertikála přetínaná horizontálními. K instalaci, příznačně nazvané - "Vertikály", která je současně projektem a výběrem i galeristky a zakladatelky Muzea Kampa Medy Mládkové, Pacovská pro Radio Praha řekla:

"Vybraly jsme moje práce plechové ze šedesátých let, a potom ty dnešní. A také kolekci bílých obrazů, které jsou vlastně takovým znamením ticha a dobře korespondují s ostře barevnými sochami."

Bílé obrazy jsou zajímavé tím, že na nich autorka vrství kresbu a malbu, až se linie takřka ztrácejí pod nánosy barev, ale přitom zřetelně probleskují. Dominantním prvkem výtvarného myšlení Květy Pacovské byl vždy jednoduchý grafický znak. Jako výrazný symbol stále zůstává. Nejoblíbenějšími, a tudíž nejpoužívanějšími kontrastními barvami, jimiž se vyjadřuje, je vedle zmíněné bílé, také červená a černá. Pro instalaci jejích soch je důležitá i hra světel a stínů, jak se o tom zmiňuje při srovnání pražské výstavy s podobnou, kterou měla loni ve Francii.

"V zásadě považuji všechny barvy za krásné, jenomže některé mi poskytují v té náladě, kterou mám, větší volnost; ráda s nimi pracuji. Vystavovala jsem v loňském roce v Saint Denis na pokraji Paříže v Muzeu současného umění a historie. Mají tam velký prostor pro výstavy, které pořádají. Tam jsem ty sochy vystavila v zatměném prostoru, kde byly každá specielně nasvícena. Tady zase jsou vystaveny v takové prosvětlené části, že působí jako siluetně, jako vlastně kresba v prostoru."

Závěrem dodejme, že dílo Květy Pacovské je známo po celém světě. Její malby a sochy jsou vystaveny v prestižních galeriích a muzeích, knihy jsou překládány, a publikovány byly už ve čtrnácti jazycích, mimo jiné dánsky, finsky, holandsky, japonsky, korejsky a čínsky. Za svoji práci získala mnoho významných cen a uznání. V letech 1992 až 1993 působila jako hostující profesor na Hochschule der Künste v Berlíně, v letech 1995 až 1997 realizovala projekt zahrady v Chihiro Art Museu Azumino v Japonsku. Roku 1999 jí byl udělen čestný doktorát Honorary Doctor of Design na Kingston University ve Velké Británii. Nedávno měla výstavu ve Štrasburku a dvě výstavy dokonce na Taiwanu - v Taipei a v Taichungu, konané při příležitosti Mezinárodního knižního veletrhu. V současné době dokončuje dvě knihy pro Francii.