Vzácné šperky z daru Čechoameričana Františka Khynla budou na Sychrově vystaveny už na podzim

Bude muset Česká republika vrátit zlaté šperky v hodnotě mnoha milionů korun, které jí v loňském roce daroval Čechoameričan František Khynl, nebo se pro ně podaří na zámku Sychrov zajistit bezpečné výstavní prostory? A proč vzácná díla zlatníka, který vytvářel klenoty pro rodinu Kennedyů, míří právě na tento severočeský zámek? To vše zjišťovala Milena Štráfeldová:

První zprávy o daru Františka Khynla, českého rodáka, který dlouhá léta vytvářel šperky pro prestižní světové klenotnické firmy, zněly senzačně. V loňském roce, během své poslední návštěvy Spojených států ještě ve funkci prezidenta republiky, převzal Václav Havel od Františka Khynla soubor klenotů z drahých kovů v ceně několika milionů dolarů. Šperky měly být trvale vystaveny na zámku v Sychrově nedaleko Turnova, kde se před více než devadesáti lety pan Khynl narodil. A právě na Sychrově si přál své šperky vystavit, aby se s nimi mohla seznámit česká veřejnost. Pokud však Česká republika nezajistí jejich vystavení do konce letošního roku, bude muset vzácné klenoty vrátit zpět do Spojených států. Letos na jaře, krátce po smrti Františka Khynla, si na údajně liknavý postoj českého státu k vystavení šperků stěžoval jeho zástupce Michal Košelja. Ten prý musel ministerské úředníky přesvědčovat, aby dar vůbec přijali. Problém je ale mimo jiné v tom, že jen zabezpečení expozice šperků, jejichž nominální hodnotu odborníci stanovili na čtrnáct a půl milionu korun, stojí státní rozpočet téměř dva miliony korun:

"Již byla přednostně uvolněna první část dotace na zabezpečení místností na zámku v Sychrově, kde bude ten dar umístěn, a to pět set tisíc korun, a druhá část, milion čtyři sta tisíc korun, bude uvolněna v nejbližší době,"

potvrdila v těchto dnech mluvčí ministerstva kultury Kateřina Besserová. Podle ředitele sychrovského zámku Miloše Kadlece bude podmínka darovací smlouvy vystavit šperky do konce letošního roku splněna:

"V podstatě již proběhla první úprava rozpočtu a práce již byly zahájeny, takže pokud ty prostředky ve zbývající výši milion čtyři sta tisíc přijdou někdy v průběhu měsíce srpna, jak bylo přislíbeno, tak bychom rádi v průběhu září otevřeli tuto klenotnici z darem pana Khynla veřejnosti."

Ředitel zámku Sychrov upřesnil, že šperky budou vystaveny v prostorách oddělených od běžných návštěvnických okruhů, bude se zde platit zvláštní vstupné a k jejich prohlídce se budou zájemci muset zřejmě předem objednat. Vedení zámku chce vzácným klenotům i touto cestou zajistit maximální ochranu.