Vzácný nález na Znojemsku. Archeologové našli pravěkou sošku a halštatský hrob

Nalezená soška berana

Unikátní nálezy zaznamenali před několika dny archeologové z brněnské Masarykovy univerzity na Znojemsku. Při vykopávkách v Těšeticích-Kyjovicích našli vzácnou, přes sedm tisíc let starou, sošku berana a také hrob ze starší doby železné s keramikou a šperky.

Figurka berana je vyrobená z hlíny a pochází z mladší doby kamenné. Podobné nálezy přitom podle vedoucího výzkumu Petera Tótha z Filozofické fakulty MU nejsou příliš časté.

Nalezená soška berana | Foto: Ústav archeologie a muzeologie Filozofické fakulty MU

„Sošky nebo plastiky se příliš často na nalezištích neobjevují, a když ano, jde o jedinečnou věc. Tato nalezená plastika berana je unikátní navíc tím, že je záměrně poškozená,“ informoval ve zprávě na webu Masarykovy univerzity.

Podle archeologů měla soška zřejmě sloužit k rituálním účelům. Tóth připomíná, že lidé často modelovali z hlíny zvířata, která žila v jejich bezprostřední blízkosti. Těšetická figurka berana má zřejmě úmyslně odlomené rohy, končetiny a deformovaná varlata.

„Přikláníme se proto k tomu, že by mohla dokládat nějaký rituál. Mohl by souviset se zemědělstvím, plodností, zajištěním hojnosti úrody, respektive dostatku potravin,“ doplňuje Tóth. Kromě uvedeného účelu mohla figurka podle něj sloužit také na každodenní použití, například jako dětská hračka.

Odborný asistent Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty MU dále připomíná, že svatyně nebo chrámy, kde se mohly rituální aktivity odehrávat, z prostředí střední Evropy archeologové dosud neznají. Poměrně běžné jsou ale podle něj v jihovýchodní Evropě a na Předním východě.

Odkrývání hrobu z doby železné | Foto: Ústav archeologie a muzeologie Filozofické fakulty MU

Hrob ze starší doby železné

Podle odborníků je nalezená soška zajímavá také tím, že nejde o ztvárnění hovězího dobytka, ale právě berana. Podle Tótha v prostředí středoevropské kultury s lineární keramikou, což byla pravěká neolitická kultura rozšířená ve střední Evropě v 6. tisíciletí před našim letopočtem nazvaná podle charakteristické výzdoby nádob, měl mnohem větší význam chov krav, volů a telat.

Hrob z doby železné | Foto: Ústav archeologie a muzeologie Filozofické fakulty MU

„Další druhy zvířat měly v tehdejší ekonomice většinou menší podíl. Chov ovcí byl naopak dominantní v jihovýchodní Evropě," doplňuje Peter Tóth. Zástupci kultury s lineární keramikou byli vůbec prvními zemědělci, kteří se ve druhé polovině 6. tisíciletí před naším letopočtem na území dnešní České republiky dostali.

Kromě sošky archeologové v nalezišti objevili i další zajímavost. Odkryli hrob ze starší doby železné, ve kterém našli keramiku, bronzové šperky, železný nůž i masitou potravu.

Archologické naleziště v Těšeticích-Kyjovicích | Foto: Ústav archeologie a muzeologie Filozofické fakulty MU
11
48.898876093245484
16.1372263539794
default
48.898876093245484
16.1372263539794