Vzpomínka Jiřího Gutha-Jarkovského na 1. olympijské hry

Jiří Guth-Jarkovský, foto: ČTK

Tentokrát se v rubrice z rozhlasového archivu prolnou dvě události. Velmi často se už dlouho diskutuje o tom, zda se Praha má či nemá ucházet o pořádání letních olypijských her. Pokud se ale mluví o olympijských hrách v Česku, nemělo by se zapomínat na jméno muže, který stál u zrodu novodobých dějin této největší sportovní akce - Jiřího Gutha-Jarkovského.

Jiří Guth-Jarkovský,  foto: ČTK
Jméno Guth-Jarkovský slyšel v životě asi každý. Třeba tehdy, když mu bylo vyčítáno, že by z něj pan Guth-Jarkovský zrovna radost neměl. Tedy když se nechoval podle zásad etikety. Právě pravidly společenského chování, které sepsal do několika knih, např. Společenského katechismu, se Jiří Stanislav Guth-Jarkovský proslavil nejvíce.

Guth Jarkovský ale nebyl jen propagátorem slušného chování, byl učitelem, velmi rád cestoval a především se stal je jedním ze zakládajících členů Mezinárodního olympijského výboru a českou účast na olympijských hrách velmi podporoval.

Takto v roce 1936, tedy v roce konání XI. olympiády v Berlíně, vzpomínal na první novodobé olympijské hry v Řecku roku 1896.