Vzpomínkové shromáždění otevřelo festival Kafka - Borges

Ani drobný déšť neodradil ve čtvrtek před polednem několik desítek příznivců Franze Kafky od uctění památky tohoto slavného pražského rodáka. Osmdesáté výročí jeho úmrtí se stalo zároveň příležitostí k zahájení kulturního festivalu, který by měl po celý příští měsíc připomínat dílo tohoto literáta a jeho propojení s argentinským spisovatelem Jorge Luisem Borgesem.

"Kafka je největším a nejvýznamnějším autorem tohoto trýzněného a odcizeného století," parafrázoval Borgesův výrok argentinský velvyslanec Juan Eduardo Fleming. "Naše dnešní přítomnost je trochu opožděným, ale zaslouženým projevem úcty jednomu z největších duchů této země," dodal.

Toto zpoždění a velký kulturní dluh, který Češi vůči Kafkovi mají, vznikly podle literárního historika Josefa Čermáka především v době totality. "Zatímco se po minulé válce Kafkovo dílo otevřelo celému světu, pro komunistický režim se stal nenáviděný autorem. Nemohli jsem oslavit ani 50. výročí jeho smrti ani 100. výročí jeho narození," řekl účastníkům shromáždění Čermák. Festival Kafka - Borges by podle něj měl přispět k popularizaci obou autorů.

Významný argentinský spisovatel Jorge Luis Borges svými překlady už ve třicátých letech zpřístupnil Kafkovo dílo španělsky mluvícímu světu. Pro organizátory festivalu se tak jeho spřízněnost s Kafkou stala symbolem velikosti umění, které dokáže překračovat hranice států a spojovat světadíly.