XV. všesokolský slet skončil, připravuje se další v r. 2018

Foto: ČTK

Čtvrtečními a pátečními hromadnými skladbami skončil minulý týden v Praze jubilejní XV. všesokolský slet. Česká obec sokolská si při něm připomněla i další výročí - 150 let od svého založení. Náčelník sokolské obce Miroslav Vrána v rozhovoru pro Radio Praha řekl, že slet se i přes nepřízeň počasí ve svém závěru vydařil:

Miroslav Vrána a Hana Moučková,  foto: Barbora Kmentová
"Počasí nám sice nepřálo, ale všichni to vydrželi. I déšť, který byl ve čtvrtek večer, i to hrozné vedro, které nastalo v pátek odpoledne."

Kolik bylo vlastně účastníků na XV. všesokolském sletu?

"Celkem jsme měli 10 500 cvičenců. Diváky bohužel zatím spočítané nemáme, protože údaje dostaneme později."

Máte představu, jaké tam byly nejmladší děti? A naopak nejstarší účastníci sletu?

Foto: ČTK
"Pokud se týká hromadných skladeb, tak nejmladší tam byly děti zhruba od tří let. A pokud jde o nejstarší účastníky, tam jsme zaznamenali až třiadevadesátiletého bratra."

Kolik jste měli skladeb během sletu?

"Česká obec sokolská měla celkem dvanáct skladeb. Potom tam byly dvě skladby z Dánska a jedna skladba ze Slovenska."

Když už jste zmínil Dány a Slováky, ze kterých dalších zemí účastníci přijeli?

"To je velký seznam. Byli tam sokolové z Austrálie, z Kanady, z Ameriky, sokolové z Paříže, z Londýna, ze Švýcarska, z Rakouska, ze Srbska i ze Slovinska. Dokonce tam byli sokolové z Ukrajiny, o kterých jsme moc nevěděli. Byli tam i sokolové z Bulharska."

Foto: ČTK
A jak dlouho trval nácvik skladeb? Jak dlouho se lidé připravovali na slet?

"Nácviky skladeb trvaly přes jeden rok."

To je poměrně dlouhá příprava. Příští slet bude za šest let. To se zdá za dlouho. Bude to ale slet ke 100. výročí vzniku samostatného Československa. Plánujete nějak zdůraznit právě tento moment?

"Abych se přiznal, tak zatím neplánujeme nic, protože se nejdřív musíme vzpamatovat z tohoto sletu.Určitě bychom byli ale velice rádi, aby slet přispěl k důstojným oslavám tohoto výročí."