Z Asie se ozvali další Češi, Česko pohřešuje 15 občanů

Z Asie se ve středu ozvali další Češi, počet pohřešovaných občanů tak klesl na 15. U sedmi z nich - jednoho na Srí Lance a šesti v Thajsku - zůstávají vážné obavy, že zemřeli. Ve středu to po jednání krizového štábu oznámil ministr zahraničí Cyril Svoboda. Vyzval zároveň rodiny nezvěstných lidí, aby souhlasily se zveřejněním jmen svých blízkých. Díky tomu by totiž ministerstvo zahraničí mohlo získat nová svědectví o osudu a pohybu těchto lidí. "Zveřejnit jména bez souhlasu nemůžeme," zdůraznil Svoboda. Ministerstvo chce vyčerpat veškeré možnosti k nalezení lidí dříve, než případně započne právní jednoroční proces prohlášení za zemřelého.

Svoboda zároveň zopakoval, že se nezměnil počet potvrzených českých obětí ničivého zemětřesení v jihovýchodní Asii. Stále zůstává jedna oběť. V Thajsku je nyní pohřešováno celkem 12 lidí, na Srí Lance dva, z toho jeden je český buddhistický mnich, a v Barmě jeden, který je rovněž mnich. U obou je snad naděje, že žijí. Náměstek ministra Pavel Svoboda doplnil, že i když počet pohřešovaných klesá, seznam nemusí být úplný. "Mohou být osoby, které nekomunikují," podotkl náměstek.

K pomoci regionu postiženému katastrofou šéf české diplomacie uvedl, že nejlepší postup pro lidi, kteří chtějí vyjádřit solidaritu, je zaslat peněžní obnos na některou ze sbírek. Ministerstvo rozhodně nedoporučuje, aby se lidé vydávali pomáhat sami na vlastní pěst. "Měli jsme jeden případ, kdy odcestovali dva dobrovolníci, kteří neuměli ani anglicky. Tak takhle určitě ne," dodal náměstek.